SAM IM SVE REKAO: Putin lično obavestio Merkelovu i Makrona šta se desilo u Kerčkom moreuzu
Foto: EPA, Reuters, Profimedia

KERČKI INCIDENT

SAM IM SVE REKAO: Putin lično obavestio Merkelovu i Makrona šta se desilo u Kerčkom moreuzu

Planeta -

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin je u Buenos Ajresu predsedniku Francuske i nemačkoj kancelarki preneo svoj stav po pitanju Kerčkog incidenta, dok se sa turskim predsednikom složio o uvođenju demilitarizovane zone u Siriji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Mislim da nisu mogli da ne čuju ruski stav, jer je predsednik Putin na sastanku sa Emanuelom Makronom i Nemačke Angelom Merkel lično objasnio kako se sve to desilo (Kerčki incident), kako je provokacija isplanirana, kako su je sproveli i kako odgovorno su naši graničari izvršili svoju dužnost, u pokušaju da izbegnu neželjene incidente", rekao je Lavrov, gostujući u emisiji "Moskva. Kremlj. Putin".

On je ispričao da su provokatori iz Ukrajinske bezbednosne službe su "uradili sve da ispune naređenje, koje je pronađeno na brodovima". Lavrov je kazao da se u naređenju navodi da ukrajinski brodovi tajno uđu u neutralne vode, bez ikakve najave, i prođu ispod krimskog mosta, kroz Kerčki moreuz prema Azovskom moru.

"Predsednik Putin je obavestio svoje sagovornike o ovome. Od njih nismo čuli nikakvu reakciju", rekao je Lavrov.

Ruske snage su 25. novembra zaplenile tri broda ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu, između Crnog i Azovskog mora, zato što su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode.

Putin se sa turskim predsednikom Erdoganom na samitu G20 dogovorio o uvođenju demilitarizovanih zona u sirijskoj pokrajini Idlib, dodao je Lavrov.

"Tokom ovog sastanka obe strane su potvrdile svoju poziciju o Idlibu. Uprkos svim naporima turskih kolega, nisu svi ekstremisti napustili demilitarizovanu zonu", rekao je Lavrov.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, Reuters, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja