USPEŠNA POLICIJSKA AKCIJA FILOZOFSKI KAMEN: U Italiji razbijena međunarodna kriminalna grupa za pranje novca i nezakonito trgovanje zlatom!
Foto: Beta AP

uhapšeno 10 osoba

USPEŠNA POLICIJSKA AKCIJA FILOZOFSKI KAMEN: U Italiji razbijena međunarodna kriminalna grupa za pranje novca i nezakonito trgovanje zlatom!

Planeta -

Velikom međunarodnom policijskom akcijom uspešno je razbijena organizovana kriminalna grupa osumnjičena za pranje novca i nezakonito trgovanje zlatom.

Operacijom je rukovodila finansijska policija (GdF) iz Bolonje, koja je u Italiji zadužena za sve istrage iz oblasti finansijkog kriminala, saopštio je danas Evropol. Ova organizacija je podržala akciju finansijske policije Italije pod šifrovanim nazivom "Filozofski kamen".

U policijskoj akciji su u toku jučerašnjeg dana izvršene pretrage kuća osumnjičenih u italijanskim regijama Abruco, Bazilikata, Emilija Romanja i Toskani. Tokom operacije uhapšeno je deset pripadnika organizovane kriminalne grupe, a kod njih je finansijska policija zaplenila 260 000 evra.

Izdata su i četiri naloga za hapšenje za osumnjičenima u Rumuniji i Turskoj, a članovi kriminalne grupe su državljani Kine, Italije, Rumunije i Turske.

Sudija za predistražni postupak u Bolonji izdao je nalog za zamrzavanje imovine u vrednosti od 7, 400 000 evra, a celokupna istraga je dovela do zaplene preko 70 kg zlata (vrednosti 2,500 000 evra) i 1,500 000 evra u gotovini.

Cilj policijske akcije je bio da se razbije kriminalna organizacija koja je učestvovala u pranju novca na međunarodnom nivou, a finansijska policija prikupljala je dokaze protiv ove grupe tokom dve godine. Glavni osumnjičeni, 50-godišnji turski državljanin, uzimao je gotovinu od kineskih privrednika kako bi izvršili utaju poreza.

Sakupljenim novcem on je kupovao zlato sa kojim je trgovao na legalnim tržištima, a ostvareni profit završavao je na računima u Rumuniji i Turskoj i delom u Velikoj Britaniji čiji su vlasnici kineski kriminalci koji su i rukovodili ovom grupom.

Međunarodna saradnja između finansijske policije iz Italije i Evropola odigrala je ključnu ulogu u ovom složenom slučaju, gde je Evropol olakšao brzu razmenu informacija i pružio istražiteljima stručnu podršku, kaže se na kraju saopštenja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Beta/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track