RUSI ZA MADURA, AMERIKANCI ZA GVAIDA: Danas sednica Saveta bezbednosti UN o Venecueli, očekuje se BURNA RASPRAVA!
Foto: EPA

NA ZAHTEV AMERIKE

RUSI ZA MADURA, AMERIKANCI ZA GVAIDA: Danas sednica Saveta bezbednosti UN o Venecueli, očekuje se BURNA RASPRAVA!

Planeta -

Amerika vrši pritisak u Savetu bezbednosti UN da se u saopštenju izrazi puna podrška Nacionalnoj skupštini Venecuele kao "jedinoj demokratski izabranoj instituciji", čemu se protivi Rusija, izjavile su danas diplomate.

Savet bezbednosti UN sastaće se danas na zahtev SAD nakon što su Vašington i još nekoliko država u regionu priznale lidera opozicije Venecuele Huana Gvaida za predsednika, a od predsednika Nikolasa Madura zatraženo je da podnese ostavku.

Američki državni sekretar Majk Pompeo i šef diplomatije Venecuele Horhe Areaza, uz još nekoliko ministara, govoriće pred Savetom bezbednosti UN.

Pred početak sednice, koja će biti otvorena za javnost, predstavnici SAD su članicama Saveta bezbednosti UN podelile nacrt teksta saopštenja.

"Pošto se uslovi u Republici Venecueli i dalje pogoršavaju, Savet bezbednosti UN izražava punu podršku Nacionalnoj skupštini UN kao jedinoj demokratski izabranoj instituciji", navodi se u nacrtu teksta u koji je uvid imala agencija Rojters.

Analitičari navode da, ukoliko bi saopštenje bilo usvojeno u Savetu bezbednosti UN, to bi značilo priznanje Gvaida, koji je predsedavajući Nacionalne skupštine za šefa države Venecuele.

Gvaido se sredinom nedelje proglasio za privremenog predsednika Venecuele.

Međutim, predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzija rekao je sinoć da je Moskva protiv inicijative SAD da se Gvaido podrži kao privremeni predsednik.

Saopštenja Saveta bezbednosti UN moraju biti usaglašena konsenzusom.

Kurir.rs/ Agencije

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track