ZAHAROVA PORUČILA: Moskva zadržava pravo na uzvratne mere posle povlačenja SAD iz Sporazuma INF!
Foto: Printscreen YouTube/Ruptly TV

nova kriza

ZAHAROVA PORUČILA: Moskva zadržava pravo na uzvratne mere posle povlačenja SAD iz Sporazuma INF!

Planeta -

Moskva zadržava pravo da preduzme mere kao odgovor na povlačenje SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (Sporazum INF), izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Moskva zadržava pravo na odgovarajuće reakcije i uzvratne mere (posle povlačenja SAD iz Sporazuma INF). Naravno, to će biti učinjeno", rekla je Zaharova u televizijskoj emisiji.

Ona je navela da je povlačenje SAD iz Sporazuma INF zapravo samo deo opšteg koncepta Vašingtona da napusti veliki broj medjunarodnih sporazuma.

"Ne radi se o tome da je Rusija kriva za kršenje tog sporazuma, nije reč ni o Kini ili bilo kom faktoru medjunarodne bezbednosti. Reč je o strategiji odricanja SAD od medjunarodnih obaveza u različitim sferama", kazala je Zaharova.

Predsednik SAD Donald Tramp i američki državni sekretar Majk Pompeo objavili su ranije da će Vašington od sutra suspendovati svoje obaveze u okviru Sporazuma INF i da će za šest meseci napustiti taj sporazum ako Rusija u medjuvremenu ne počne da poštuje svoje obaveze. SAD i SSSR su potpisali Sporazum INF 1987. godine, pred kraj Hladnog rata.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track