PUTIN POBESNEO! NEKO MORA DA ODGOVARA ZA OVU KATASTROFU: Ruske RAKETE S-400 OŠTEĆENE u oluji tokom transporta za Kinu, zamalo da završe na dnu Lamanša i padnu u pogrešne ruke! (VIDEO)
Foto: Profimedia, EPA

kapetan okrenuo brod

PUTIN POBESNEO! NEKO MORA DA ODGOVARA ZA OVU KATASTROFU: Ruske RAKETE S-400 OŠTEĆENE u oluji tokom transporta za Kinu, zamalo da završe na dnu Lamanša i padnu u pogrešne ruke! (VIDEO)

Planeta -

Ruska državna kompanija za izvoz oružja "Rosoboroneksport" podnela je tužbu prtiv kompanije "Baltik transport d.o.o." zbog oštećenja projektila S-400 prilikom transporta u Kinu preko mora

Iz ruske kompanije nisu otkrili detalje slučaja. Projektili su oštećeni u oluji tokom transporta u Kinu u januaru 2018. godine, a sistemi S-400 bili su natovareni u tri broda, od kojih se jedan našao u jakoj oluji u Lamanšu, te je morao da se vrati na mesto sa kojeg je krenuo.

Tokom oluje, oprema za montažu je pukla, a neki od projektila su ozbiljno oštećeni. Kapetan je odlučio da vrati brod u Rusiju. Rečeno je da je brod nosio komandnu tablu, radarsku stanicu, električnu i pomoćnu opremu, rezervne delove, alate, pribor i druge elemente sistema.

Direktor ruske korporacije "Rostek" Sergej Čemezov izjavio je 18. februara da su oštećene projektile morali da unište i da će umesto njih biti proizvedeni novi, koje će isporučiti kupcu.

Iz Arbitražnog suda u Moskvi ranije je saopšteno da su primljene dve tužbe, a dokumenti povezani sa slučajem pokazuju da su gubici kompanije u vrednosti od 161.482.640 dolara i 1,79 miliona evra.

Dokumenti pokazuju da je kompanija "Rosoboroneksport" zahtevala da se sudski proces vodi iza zatvorenih vrata, kako bi se trgovinske, poslovne i druge tajne zaštitile zakonom.

Ugovor za isporuku najmanje šest raketa za sistem S-400 Kini procenjuje se na preko 3 milijarde dolara. Protivavionski vođene rakete sistema S-400 mogu pogoditi aerodinamičke mete na visinama do 27 km i balističke mete - na visinama do 25 km.

Kurir.rs/vpk.name

Foto Profimedia, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track