NISAM MOGLA DA PUCAM NA SVOJE LJUDE: Evo šta kažu dezerteri venecuelanske vojske koji su POBEGLI iz zemlje (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

OTKRILI KAKO SE OSEĆAJU

NISAM MOGLA DA PUCAM NA SVOJE LJUDE: Evo šta kažu dezerteri venecuelanske vojske koji su POBEGLI iz zemlje (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Venecuelanski vojnici koji su u subotu prebegli u Kolumbiju kažu da se plaše za bezbednost svojih porodica pod vladavinom predsednika Nikolasa Madura.

Jedan od njih koji ima 23 godine kaže da je zabrinut da će snage lojalne predsedniku možda "udariti na njegovu porodicu".

"Ali mislim da je to bila najbolja odluka koju sam mogao doneti", dodaje on.

Navodi se da je više od 100 vojnika pobeglo, većina tokom sukoba oko isporuka pomoći u subotu.

foto: EPA

Napetosti su bile visoke pošto je predsednik Maduro poslao trupe da blokiraju puteve i mostove na granicama susednog Brazila i Kolumbije.

Na graničnim prelazima, venecuelanske bezbednosne snage ispalile su suzavac na demonstrante koji su palili ispostavu i bacali kamenje na vojnike i policiju.

Dezerteri su rekli da su pobegli jer je njihovoj domovini potrebna promena, a njihovoj deci hrana. Nakon što je razgovarao telefonom s voljenom osobom, jedan mladi oficir je otvoreno plakao.

Još jedan vojnik, žena, opisala je raspoloženje u subotu kao "napeto", dodajući: "Mislila sam kako ne mogu da povređujem svoje ljude."

"Moja ćerka je još u Venecueli i to najviše boli. Ali ja sam to učinila za nju. Teško je jer ne znam šta bi mogli da joj učine."

foto: EPA

Treći je rekao da je osećao bol kada je video kako se venecuelanski narod na ulicama bori za humanitarnu pomoć.

Najmanje 4 ljudi je poginulo u sukobima na granici u subotu.

Kurir.rs/ BBC

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track