TRAMP UHVAĆEN U LAŽI: Severnokorejski šef diplomatije otkrio zašto je stvarno propao samit!
Foto: AP Evan Vucci, AP

oglasio se

TRAMP UHVAĆEN U LAŽI: Severnokorejski šef diplomatije otkrio zašto je stvarno propao samit!

Planeta -

Severna Koreja je tražila od SAD samo delimično ukidanje sankcija u zamenu za zatvaranje svog nuklearnog postrojenja Jongbjon, izjavio je danas severnokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong-ho.

Kako kaže, razlog iznenadnog prekida samita između lidera SAD i Severne Koreje je što je Vašington od Pjongjanga zatražio da napravi još jedan korak više ka nuklearnom razoružanju.

"Severna Koreja je iznela realističan predlog na samitu između severnokorejskog lidera Kim DŽong-una i predsednika SAD Donald Trampa, ali je Vašington insistirao da Pjongjang napravi još jedan korak više od zatvaranja nuklearnog postrojenja Jongbjon", izjavio je severnokorejski ministar.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Pjongjang ponudio trajno demontiranje celokopne proizvodnje nuklearnog materijala, uključujući plutonijuma i urana.

Severna Koreja je, prema njegovim rečima, zatražila od Vašingtona delimično, a ne potpuno ukidanje sankcija, što je u suprotnosti sa ranijom tvrdnjom Trampa.

Naime, predsednik SAD je ranije danas rekao da sporazum nije postignut zbog zahteva Severne Koreje da se, u zamenu za denuklearizaciju, u potpunosti ukinu američke sankcije.

Drugi samit američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una završen je danas u Hanoju bez dogovora, saopštila je Bela kuća.

Kurir.rs/Tanjug

Foto AP Evan Vucci, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track