GORI OD EL ČAPA, NAJBRUTALNIJI NARKO-BOS: Evo ko je ozloglašeni Rafael kog zovu DEDOM KRIJUMČARA DROGE! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

OD NJEGOVIH DELA DIŽE KOSA NA GLAVI

GORI OD EL ČAPA, NAJBRUTALNIJI NARKO-BOS: Evo ko je ozloglašeni Rafael kog zovu DEDOM KRIJUMČARA DROGE! (VIDEO)

Planeta -

Rafael Karo Kintero je bio jedan od prvih lidera meksičkih narko-kartela, nedodirljiv, nezaustavljiv, i krvožedan kriminalac. Njegova vladavina podzemnim svetom droge naglo je zaustavljena nakon što je brutalno ubio američkog agenta. Međutim, pušten je iz zatvora i nalazi se na listi FBI deset najtraženijih kriminalaca.

Kintero je glavni lik četvrte sezone Netfliksove popularne serije "Narcos". Ovaj danas 66-godišnjak rođen je u novembru 1952. godine u državi Sinaloa u Meksiku. Tačan datum njegovog rođenja nije pouzdano poznat. Bio je jedno od 12 dece u porodici koja je bez oca ostala kada je imao samo 14 godina. Bio je najstariji sin, i nakon očeve smrti preuzeo brigu o braći i majci.

Nakon što je neko vreme radio na ranču i plantažama kukuruza shvatio je kako mnogo više novca može zaraditi baveći se ne baš tako tradicionalnim uzgojem, pa se površno počeo baviti uzgojem marihuane. I to pod budnim okom slavnog i snažnog Pedra Avilesa Peresa.

Ubrzo je imao dovoljno novca da se potpuno posveti proizvodnji droge a i čitavu porodicu je uvukao u taj posao.

Njegov ujak, brat i porodica njegove supruge uključili su se u posao krijumčarenja.

Agent američke agencije za suzbijanje droga DEA Džejms Kujkendal opisao ga je "kao pravi produkt krijumčarenja droge i personifikaciju onoga što krijumčar droge iz područja Sinaloa zapravo jeste".

Sa 29 godina postao je "zvezda u usponu meksičkog podzemlja". Tokom 70-ih udružio se sa meksičkim Feliksom Galardom i ekvadorskim šefom Ernestom Fonseka Karijom na njihovom krvožednom putu. Osnovali su Guadalahara kartel koji će postati prototip organizacija koje i danas postoje u Meksiku.

Trojac je bio poznat kao "dede meksičkog krijumčarenja drogom", uz El Padrina poznatog po nazivu "kum" i Don Neta. Službenici FBI Rafaela Kara Kintera opisali su kao "jednog od glavnih snabdevača Amerike heroinom, kokainom, i marihuanom" tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. U seriji "Narcos" njegov pad započinje kad je sam počeo da koristi kokain i postao paranoičan i nepredvidljiv.

foto: Printscreen/ Youtube

U stvarnosti njegov je pad započeo kada su meksičke vlasti napravile raciju njegovog velikog ranča "Buffalo", zapravo farme marihuane u državi Čivava. Procenjena vrednost bila je između 2,5 milijardi i pet milijardi dolara koliko bi bila tržišna vrednost te droge na ulici. Dojavu su dobili od tajnog doušnika, agenta DEA, a Kintero, strašno pogođen ovim gubitkom, odmah je počeo da planira osvetu. Tako je 1985. godine sa saradnicima navodno ubio dvojicu Amerikanaca, Džona Kleja Vokera i Alberta Radelata. Tada već jako paranoičan Karo Kintero, zamenio ih je za agente DEA.

No verovalo se kako je policiji dojavu o njegovom ranču dao Enrike "Kiki" Kamarena Salasar, koji je bio tajni agent DEA. I tako velikom šefu zadao strahovit udarac. Upravo zbog toga 7. februara 1985. godine Kamarenu su usred belog dana oteli s ulice. Njegovo telo i telo njegovog kapetana Alfreda Savala Avelara pronađena su zamotana u plastiku gotovo mesec dana nakon nestanka, na jednom ranču gotovo 100 kilometara od grada.

Glavni osumnjičeni bili su upravo Karo Kintero i njegovi saradnici. Nije ih dočekala laka smrt, tokom 30 sati Kamareni su uništene sve kosti na licu kao i dušnik. Rebra su mu bila slomljena a u glavi izbušena rupa. U plućima su mu pronađeni trgovi droge koju su mu davali kako bi ga održali u budnom stanju dok su ga zverski mučili. Kamarenina smrt izazvala je veliko zgražanje u SAD.

foto: Printscreen/ Youtube

Javnost je bila u šoku zbog tog stravičnog mučenja, a vlasti zgrožene lakoćom kojom je njihov agent otet. Posle je nekoliko službenika bilo optuženo zbog pomaganja u tom ubistvu. SAD su ozbiljno razmišljale o zatvaranju granice a predsednik Regan vršio je ogroman pritisak na meksičkog predsednika Migela de la Madrida kako bi što pre pronašao njegove ubice.

Koliko god da je uticaja i moći imao u meksičkoj korumpiranoj vlasti, nije se mogao nositi sa besom iz SAD. I upravo zato je u aprilu 1985. godine, dva meseca nakon ubistva, njegova vladavina završena. Uhapšen je u palati u Kostariki u koju je pobegao kako bi izbegao izručenje Meksiku gde je osuđen na 40 godina zatvora kao organizator ubistva Kamarena. Zbog njegovog hapšenja i onog Ernesta Fonseke kartel Guadalahara počeo je propadati.

Njegova priča je retkost u slučaju meksičkih vođa kartela, koji su poput poznatog El Čapa, bežali pa čak i iz zatvora. Nakon 28 godina zatvora, naglo je pušten 2013. godine. Meksički sud naložio je da bude oslobođen i poništio njegovu osudu zbog tehničkih propusta, zato što mu je suđeno na saveznom sudu za državna kaznena dela. I tako je sa 53 godine veliki "Narcos" ponovo na slobodi.

Njegov izlazak na slobodu jako je razbesneo američke vlasti. Obamina administracija izdala je saopštenje u kojem je stajalo kako "i dalje ostaju predani tome da Kintero i ostali uključeni u slučaj budu kažnjeni u SAD kao što su bili i odmah nakon ubistva Kiki Kmarene". Kintero tvrdi kako se zvanično penzionisao od takvog poslovanja.

"Bio sam krijumčar droge pre 31 godinu, i od tog trenutka govorim vam kako sam od trenutka kada sam izgubio svoj urod na ranču "Buffalo", završio svoju aktivnost", zakleo se on u intervju sa meksičkim novinarom 2016. godine.

SAD su nepoverljive prema tim njegovim izjavama i posebno onoj kako želi da živi u miru.

foto: Printscreen/ Youtube

Godine 2017. DEA ga je identifikovala kao jednog od funkcionalnih vođa Sinaloa kartela "odgovornog za krijumčarenje stotine tona amfetamina, marihuane i kokaina u SAD". U aprilu 2018. godine FBI je ovog sada 67-godišnjeg "dedu krijumčarenja droge" stavio na listu 10 najtraženijih ljudi, uz nagradu od 20 miliona dolara za bilo kakvu informaciju o njegovom kretanju, što je najveća nagrada u istoriji FBI. Do sada nagradu niko nije dobio, a pretpostavlja se kako je Karo Kintero i dalje na slobodi negde u severnom Meksiku.

Kurir.rs/ Express.hr

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track