FRANCUSKI POLITIČAR UPOZORAVA: Makron je postao opasan! Zbog antiruske fobije doveo je zemlju na ivicu rata! To je apsurdno!
Foto: Profimedia

OPASNA SITUACIJA

FRANCUSKI POLITIČAR UPOZORAVA: Makron je postao opasan! Zbog antiruske fobije doveo je zemlju na ivicu rata! To je apsurdno!

Planeta -

Izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona odišu rusofobijom, ali je Rusija prirodni partner Francuske i apsurdno je plašiti se te države, piše francuski političar Žan-Luk Melanšon za list Liberasion.

Melanšon navodi da pravu pretnju predstavljaju akcije francuske vlade, uključujući i gušenje demonstracija Žutih prsluka.

"Makron je postao opasan i to ne samo za demonstrante i svoje političke protivnike. Njegova antiruska fobija tera ga da hoda na ivici rata", piše on. Političar ističe da je Evropa u opasnosti jer su SAD najavile da će u Poljskoj postaviti rakete koje će biti usmerene protiv Rusije, a Rusija preti da neće ostati dužna.

"Dakle, potrebno je izvući se iz ove eskalacije i postati nezavisan od NATO", navodi političar u svom članku i nastavlja: "Strah od Rusije je apsurdan. Oni su naši prirodni partneri."

foto: Profimedia

Problemi francuske demokratije ne dolaze iz Moskve, nego iz Pariza, gde predsednik oštro guši redovne proteste Žutih prsluka, ističe Melanšon i dodaje da je Vrhovni komesar UN za ljudska prava pokrenuo istragu povodom tog slučaja. Autor članka podseća da se Emanuel Makron nedavno obratio Evropljanima i opisuje njegov nastup kao "kišu šablona, bujicu neoriginalnih ponavljanja i rusofobnu paranoju".

Zato Melanšon predlaže svoj vlastiti program delovanja koji je suprotan Makronovom, a zasniva se na odgovornom odnosu prema životnoj sredini, iskorenjivanju siromaštva i socijalne nejednakosti, na jednakim pravima. A glavni uslov za postizanje svega ovoga je - povlačenje iz svih ugovora u okviru EU.

foto: EPA

"Oni su zamišljeni da služe za večnu sreću finansijskih krugova, ali je zbog njih nemoguća međusobna pomoć i solidarnost nacija", negoduje autor članka. Melanšon insistira da Evropljani moraju da promene pravac.

"Emanuel Makron i Angela Merkel oličenje su starih, glupih i nezdravih metoda", kaže Melanšon i zaključuje da Francuska treba da to okonča i da postane partner ostalim zemljama, a ne učitelj.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track