SKANDAL! ZATAŠKANA UPOZORENJA DA JE BOING 737 MAX 8 NEBEZBEDAN! Piloti se mesecima žalili vlastima, ove ih IGNORISALE!
Foto: EPA, AP

AVION UBICA

SKANDAL! ZATAŠKANA UPOZORENJA DA JE BOING 737 MAX 8 NEBEZBEDAN! Piloti se mesecima žalili vlastima, ove ih IGNORISALE!

Planeta -

NJUJORK - Mesecima pre nesreće u Etiopiji, u kojoj je u nedelju poginulo 157 ljudi, piloti su se žalili američkim federalnim vlastima na avion "boing 737" MAX 8.

Žalbe su podneli piloti koji su bili na letovima u oktobru i novembru 2018. godine i one su unete u federalnu bazu podataka, pišu zapadni mediji.

Sve žalbe su se odnosile na "bezbednosni mehanizam", koji je naveden u preliminarnom istražnom izveštaju o nesreći u Indoneziji u oktobru. One se odnose na probleme sa avionima MAX 8, koji prilikom poletanja koristi autopilot.

Piloti su naveli kako je taj avion neposredno posle poletanja iznenada znao da okrene nos prema zemlji.

"Činjenica da ovaj avion zahteva toliko posla da bi bio u letnom stanju je definitivno upozorenje", naveo je jedan od pilota u žalbi. Nesavesno je da federalne vlasti, zajedno sa vazduhoplovnim kompanijama nastavljaju da dozvoljavaju pilotima da lete avionima, a da pritom ne objasne kako se MAX 8 razlikuju od ostalih aviona, dodao je pilot u žalbi.

U jučerašnjem saopštenju FAA (Američka federalna agencija za avijaciju) navela je da tokom pregleda aviona nije utvrđen razlog iz kog bi svi modeli ovog aviona trebalo da budu prizemljeni.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track