NIJE MOGUĆE DOBITI GRAD SA 10 MILIONA BIRAČA ZA 13.000 GLASOVA VIŠE: Erdogan traži ponovo brojanje SVIH LISTIĆA u Istanbulu!
Foto: EPA / Erdem Sahin

NE PRIZNAJE PORAZ

NIJE MOGUĆE DOBITI GRAD SA 10 MILIONA BIRAČA ZA 13.000 GLASOVA VIŠE: Erdogan traži ponovo brojanje SVIH LISTIĆA u Istanbulu!

Planeta -

Predsednik Turske rekao je da nije moguće da opozicioni kandidat proglasi pobedu u Istanbulu sa 13.000-14.000 glasova više u gradu sa 10 miliona glasača.

Erdogan brani zahtev svoje Stranka pravde i razvoja za ponovno brojanje svih glasova u Istanbulu, i tvrdi da su neregularnosti nanele štetu skoro celom prebrojavanju glasova na nedavno održanim izborima u toj zemlji.

U više oblasti u Istanbulu se ponovo broje nevažći glasački listići, ali Erdoganova stranka sada traži da se svi glasovi ponovo izbroje, preneo je AP.

Delimično prebrojavanje je umanjilo vođstvo opozicionih kandidata u Istanbulu.

Kandidat za gradonačelnika glavne opozicione Republikanske narodne partije Ekrem Imamoglu je, prema prvom brojanju, vodio sa 25.000 glasova razlike, dok je ponovnim brojanjem razlika spala na 15.000 glasačkih listića.

Opozicija je pozvala Erdogana da prizna poraz, na đta je aktuelni predsednik odgovorio kako "niko nema pravo da proglasi pobedu u gradu koji ima viđe od 10 miliona stanovnika, vođstvom od 13.000 ili 14.000 glasova razlike".

foto: AP

Erdogan je dodao da će njegova partija da prizna rezultat koji će proglasiti turska Vrhovna izborna komisija.

U Istanbulu su se od ukupno 39 administrativnih oblasti glasovi ponovo prebrojavali u 18 administrativnih oblasti.

U Turskoj su 1. aprila održani izbori na kojima su glasači birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike opština i gradska ili provincijska i opštinska veća.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track