TRAMP FORMIRA NOVU DRŽAVU: U javnost procurio SPORAZUM VEKA, evo šta sadrži tajni plan američkog predsednika!
Foto: AP / Jacquelyn Martin

sve stavio na papir

TRAMP FORMIRA NOVU DRŽAVU: U javnost procurio SPORAZUM VEKA, evo šta sadrži tajni plan američkog predsednika!

Planeta -

Izraelski listovi objavili su navodne detalje dokumenta koji je prosleđivan između zvaničnika izraelskog ministarstva inostranih poslova i koji opisuje ključne elemente američkog mirovnog plana koji je poznat pod nazivom "sporazum veka".

Nijedna zaintresovana strana, američka, izraelska ili palestinska vlast nisu potvrdili taj dokument koji je objavio list "Izrael Hajom", koji je blizak premijeru Benjaminu Netanjahuu, a prenosi Palestinijan hronikl.

Prema izraelskom dnevniku, plan se zasniva na nekoliko ključnih tačaka među kojima je trojni sporazum koji treba da bude potpisan između Izraela, Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i Hamasa. Prema tim navodima, palestinska država pod nazivom "Nova Palestina" bi bila uspostavljena na Zapadnoj obali i Gazi, ali njoj neće pripasti izraelska naselja na Zapadnoj obali.

Jerusalim neće biti podeljen između Izraela i Nove Palestine, već će on biti glavni grad i Izraela i Nove Palestine, a arapski stanovnici tog grada biće građani Nove Palestine.

Dosadašnji status "svetih mesta" ostao bi na snazi. Jevrejima neće biti dozvoljeno da kupuju arapske kuće i obrnuto, a Jerusalimu se neće pripajati dodatna područja, navodi se u planu koji prenosi izraelski list. Egipat će iznajmiti i novoj palestinskoj državi zemlju da izgradi aerodrome i fabrike, i ono će imati komercijalnu i poljoprivrednu namenu, ali na njoj neće biti moguće naseljavanje Palestinaca.

Strane koje će finansijski podržati primenu tog sporazuma su SAD, EU i naftom bogate zemlje Zaliva sa budžetom od 30 milijardi dolara u roku od pet godina za nacionalne projekte u Palestini i povezivanja jevrejskih naselja s Izraelom. SAD će platiti 20 odsto cene takvih projekata, EU deset, a zemlje Zaliva preostali deo. Prema objavljenim navodima, Nova Palestina neće moći da obrazuje vojsku, ali će imati policiju koja će koristiti samo lako naoružanje.

Između Izraela i Nove Palestine potpisaće se sporazum o zaštiti od spoljne agresije na osnovu kojih će ona platiti Izraelu da je brani. Posle potpisivanja sporazuma, Hamas će predati egipatskim vlastima svaku vrstu naoružanja, uključujući lično. Članovi Hamasa, uključujući lidere, će nastaviti da primaju plate od država koje su se obavezale na podršku do formiranja vlade. Pojas Gaze će biti otvoren za promet robe i radnika u Izrael i Egipat.

Demokratski izbori održaće se u roku od jedne godine kada će biti izabrana vlada Nove Palestine ,a godinu dana nakon toga postepeno će se oslobađati Palestinci iz izraelskih zatvora što će trajati tokom tri godine. Granica između Nove Palestine i Izraela će biti otvorena za promet građana i robe, a izgradiće se autoput koji povezuje Zapadnu obalu sa pojasom Gaze, a 50 odsto izgradnje će finansirati Kina, a sa po 10 odsto učestvovaće Južna Koreja, Australija, Kanada, SAD i EU.

Dolina reke Jordan ostaće pod kontrolom Izraela. Nova Palestina će imati prelaze u susedni Jordan pod svojom kontrolom. Prema objavljenom dokumentu, u slučaju da Hamas i PLO odbiju da potpišu taj sporazum SAD će prekinutu svaku finansijsku podršku Palestincima i osigurati da im ni jedna zemlja ne šalje novac. Ako međutim PLO potpiše sporazum, a Hamas i Islamski džihad odbiju, lideri ove dve organizacije će se smatrati odgovornim.

U slučaju novog rata između Izraela i područja Gaze SAD će podržati Izrael da ciljano likvidira lidere ovih organizacija, navodi se u planu, kako je objavljeno.

Ako Izrael odbije da potpiše sporazum SAD će ukinuti finansijsku podršku toj zemlji, navodi se na kraju pregleda ključnih tačaka sporazuma. SAD su najavile da će ovaj plan predstaviti posle muslimanskog meseca posta Ramazana koji je završava početkom juna, navodi Palestinijan hronikl.

Kurir.rs/Tanjug

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track