Najnovije vesti

BOMBA! GUGL PREKIDA SARADNJU SA HUAVEI Šokantne posledice IT embarga: Nećete imati Gugl plej prodavnicu, Gmail i YouTube aplikacije?!
Foto: Profimedia

šok

BOMBA! GUGL PREKIDA SARADNJU SA HUAVEI Šokantne posledice IT embarga: Nećete imati Gugl plej prodavnicu, Gmail i YouTube aplikacije?!

Planeta

NJUJORK - Krovna Guglova firma Alfabet Inc. je sa kineskom kompanjom Huavei obustavila saradnju koja zahteva prenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih koji su javno dostupni putem licenciranja otvorenog koda, rekao je Rojtersu izvor upoznat sa tim.

Ovaj potez mogao bi da ometa i poslovanje Huaveija, ali i pametne telefone van Kine, jer će tehnološki gigant odmah izgubiti pristup ažuriranjima Guglovog operativnog sistema Android, prenos Rojters.

Rojters danas javlja da je portparol Gugla objavio da će trenutni korisnici Huavejovih telefona s Gugl aplikacijama moći i dalje da koriste te aplikacije, kao i da skidaju nova ažuriranja za te aplikacije. Kako se navodi, sledeća verzija Android smart telefona će takođe izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući Gugl plej prodavnicu, Gmail i YouTube aplikacije.

"Huavei će moći da se koristi samo javnom verzijom Androida i neće imati pristup vlasničkim aplikacijama i uslugama od Gugla", naveo je izvor.

Pojedinosti o spečificnim uslugama na koje se odnosi suspenzija još se interno raspravljaju na Guglu, a advokati Huaveija takođe proučavaju uticaj "crne liste".

Huavei nije odmah bio dostupan za dalje komentare.

U kojoj meri će Huavei biti pogođen stavljanjem na "crnu listu" američke vlade još nije poznato, a stručnjaci za čipove sumnjaju u sposobnost Huaveija da nastavi sa radom bez američke pomoći.

Huavei će i dalje imati pristup verziji operativnog sistema Android koji je dostupan kroz licencu otvorenog koda, poznatu kao Android Open Source Project (AOSP), koja je besplatno dostupna svima koji žele da ga koriste.

Prema Guglu u svetu se koristi oko 2,5 milijarde android uređaja marke Huavei.

(Kurir.rs / Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...