Najnovije vesti

STANOVNICI EU UZELI STVAR U SVOJE RUKE: Na evropske izbore izašlo više građana nego pre pet godina!
Foto: EPA

španija rekorder

STANOVNICI EU UZELI STVAR U SVOJE RUKE: Na evropske izbore izašlo više građana nego pre pet godina!

Planeta

Prve brojke pokazuju da je na evropske izbore izašlo više stanovnika Evropske unije nego na prošlim 2014. godine.

U Francuskoj i Mađarskoj zasad je dosta veći odziv birača nego na prošlim izborima Više od 400 miliona građana ima pravo glasa za 751 poslanika Evropskog parlamenta, na izborima koji su opisani kao najveći transnacionalni na svetu.

Nedelja je poslednji i najvažniji dan četvorodnevnih izbora širom EU, kad na birališta izlaze građani 21 od 28 država članica. U Francuskoj je do podneva izašlo 19,3 posto glasača, dok je 2014. u istom periodu izašlo njih 15,7 posto, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova te države.

 

U Španiji je do podne izašlo na izbore 34,6 odsto glasača, dok je na prošlim izborima taj postotak iznosio 23,9 posto.

U toj se državi u nedelju održavaju i lokalni, a u nekim delovima i regionalni izbori, uključujući one za  gradonačelnike Madrida i Barselone.

 

Nemačke savezne vlasti objavile su da je do 14 sati izašlo 29 posto glasača, dok ih je pre 5 godina bilo 26 posto. U taj postotak nisu uključeni glasovi poslati poštom. Brojke su veće i u zemljama istočne i srednje Evrope, pokazali su podaci iz Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Rumunjske.

U Hrvatskoj je do 16,30 sati glasalo 21,31 posto birača, stoji na stranicama Državnog izbornog poverenstva, dok je na prošlim izborima u isto vreme izlaznost bila 16,45 posto.

 

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto EPA

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...