SVI SU NESTRPLJIVO ČEKALI OVAJ TRAMPOV PLAN: A sada kada je obelodanjen, dočekao ga hladan tuš
Foto: EPA / Mike Theiler / Pool

SITUACIJA NA BLISKOM ISTOKU

SVI SU NESTRPLJIVO ČEKALI OVAJ TRAMPOV PLAN: A sada kada je obelodanjen, dočekao ga hladan tuš

Planeta -

Novo obelodanjeni plan administracije predsednika SAD Donalda Trampa hladno su dočekali američki saveznici u regionu, uoči konferencije u Bahreinu na kojoj će biti predstavljen.

Jedan izraelski ministar je glavni deo tog plana "Mira za prosperitet" označio kao "irelevantan", a Jordan i Egipat su ponovili da podržavaju političko rešenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Ekonomski plan o ulaganju 50 milijardi dolara u infrastrukturne projekte i poslove za Palestince objavljen je subotu. U njemu se medjutim ne pominju ključna politička pitanja sukoba izmedju dva naroda, sporni status svetog grada Jerusalima, sudbina palestinskih izbeglica i granice buduće palestinske države.

Američki zvaničnici kažu da sva ta pitanja neće biti postavljena na dvodnevnoj bliskoistočnoj konferenciji u Bahreinu, na kojoj neće biti zvaničnih predstavnika ni Izraela ni Palestinaca. Kako je navedeno, izraelskih zvaničnika neće biti kako bi skup ostao apolitički. Što se Palestinaca tiče oni su odbili da učestvuju, rekavši da je američki plan prihvatio čvrstorukaške pozicije Izraela i da zanemaruje dugotrajno rešenje decenijskog sukoba po modelu dve države.

Ministar Cahi Hanegbi je za izraelski javni radio rekao da je jedan od predloga Trampovog plana, kopnena veza izmedju palestinskih teritorija Zapadne obale i pojasa Gaze, izmedju kojih je Izrael, irelevantan sve dok Hamas kontroliše Gazu.

Trampova administracija poziva na izgradnju "velikog puta i potencijalne moderne železničke pruge" izmedju te dve teritorije kako bi se "smanjile komplikacije putovanja za Palestince" i stimulisala trgovina.

"To će biti relevantno kada Gaza prestane da bude proiranska teroristička kraljevina, što znači da je to irelavatno danas i u doglednoj budućnosti", rekao je Hanegbi, ministar za regionalnu saradnju i blizak saradnik premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

U medjuvremenu su Egipat i Jordan, dva bliska američka regionalna partnera, koji su pristali da prisustvuju samitu u Manami, odgovorili na mirovni plan ponoviši svoju podršku rešenju sa dve države.

Portparol jordanskog Ministarstva spoljnih poslova Sufian Kudah je rekao da će ; ta zemlja učestvovati na konferenciji ali da "nikakav ekonomski predlog ne može zameniti političko okončanje sukoba koje mora biti dogovoreno u skladu s rešenjem sa dve države".

ABAS: Konferencija u Bahreinu neće uspeti

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je danas da je konferencija u Bahreinu o američkom planu za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba osuđena na propast.

“Sigurni smo da konferencija u Manami neće uspeti”, ocenio je Abas na konferenciji za novinare u Ramali na Zapadnoj obali.

“Nećemo biti robovi ili sluge (Džejsonu) Grinblatu, (Džaredu) Kušneru i ( Dejvidu) Fridmanu” rekao je Abas aludirajući na savetnika predsednika Trampa, njegovog zeta i ambasadora SAD u Izraelu, autore plana.

"Nama je potrebna ekonomska podrška, novac i pomoć ali iznad svega nam je potrebno političko rešenje. Ne možemo dozvoliti da Amerika pretvara to političko pitanje u ekonomsko”, dodao je Abas. On je prekinuo kontakte sa Trampovom administracijom nakon što je predsednik SAD priznao Jerusalim ko glavni grad Izraela u decembru 2017.

(Kurir.rs/Beta-AP/Foto: EPA/Mike Theiler/Pool)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja