RUSKA ARMATA POSTAJE JOŠ MOĆNIJA: Rusi najavili nove karakteristike svog najboljeg tenka, ali i još DVA MOĆNA ORUĐA (VIDEO)
Foto: AP

naoružanje

RUSKA ARMATA POSTAJE JOŠ MOĆNIJA: Rusi najavili nove karakteristike svog najboljeg tenka, ali i još DVA MOĆNA ORUĐA (VIDEO)

Planeta -

Ruska kompanija Uralvagonzavod sprovodi modernizaciju 125-milimetarskog topa T-14 koji je napravljen na osnovu Armatine univerzalne platforme.

Modernizacija 125-milimetarskog topa tenka T-14, stvorenog na osnovu univerzalne platforme Armata, ima za cilj da ga prilagodi novim projektilima, pomenutim u godišnjem izveštaju kompanije za prošlu godinu.

"Ispunili smo sve radove koji su planirani za 2018. godinu u okviru istraživanja i projekta [platforme] Armata za modernizaciju 125 mm 2A82-1M topa", navodi se u objavljenom izveštaju.

Pored toga, u okviru programa modernizacije vrši se proizvodnja oružja za testiranje novih tipova projektila.

T-14 Armata, jedini posleratni tenk treće generacije na svetu, počeće testiranja ove godine. Tenk je namenjen za blisku borbu sa neprijateljem, podršku za ofanzivnim mehanizovane pešadijskim jedinicama, neutralizaciju utvrđenja i neprijateljsko osoblje zaklonjeno ili zaštićeno.

Veličina i tehničke karakteristike glavnog tenka T-14 i borbenog vozila pešadije T-15 privukli su veliki interes stručnjaka. Tako je po prvi put spomenuta težina tenka T-14 - 55 tona za mašinu dugačku 10,8 metara i širinu od 3,9 metara.

Ima motor od 1.500 konja, autonomiju od 500 kilometara i maksimalnu brzinu od 75-80 kilometara na sat.

Velika težina Armate znači da dizajn novih vojnih vozila ima naprednu i sigurnu zaštitu, kažu vojni stručnjaci.

Borbeno vozilo pešadije ima iste performanse, mada je njegova svrha drugačija: može nositi 12 vojnika, a njegova modifikacija ove godine ima bespilotni borbeni modul. Ima automatski top od 57 mm, dvostruki mitraljez od 7,62 mm i protivtenkovske rakete Kornet.

Pored toga, novi oklopni MTU-2020 pokretni mostje dizajniran da olakša vojne manevre novih mašina. Nosivost je 60 tona, što u potpunosti podržava težinu T-14 i T-15.

Kurir.rs/Fort-russ Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track