IRANCI NA VREME UPOZORILI ZAPLENJENI TANKER: Objavljen snimak razgovora broda Iranske garde sa STENOM IMPERO, u sve je bio uključen i  BRITANSKI BOJNI BROD! (VIDEO)
Foto: EPA, Profimedia

zaoštravanje

IRANCI NA VREME UPOZORILI ZAPLENJENI TANKER: Objavljen snimak razgovora broda Iranske garde sa STENOM IMPERO, u sve je bio uključen i BRITANSKI BOJNI BROD! (VIDEO)

Planeta -

Nakon što su iranski specijalci u petak u Ormuskom moreuzu zauzeli i zaplenili tanker "Stena Impero", koji je plovio pod britanskom zastavom, pojavio se i snimak radio-komunikacije, koja se odigrala neposredno pre zauzimanja.

Kako prenosi Miror, na snimku se čuje glas pripadnika Iranske revolucionarne garde, koji upozorava posadu broda da promeni kurs.

"Postupite prema uputstvu i ništa se neće desiti", ponavlja glas nekoliko puta.

Nakon toga se uključuje brod britanske Kraljevske mornarice "HMS Montrouz", koji opominje iranski brod da ne smeju da ometaju i otežavaju prolazak kroz međunarodne vode.

Iranski brod, međutim, ponovo upozorava tanker da odmah promeni kurs, bez odgovora britanskom vojnom brodu. Tek kada se "HMS Montrouz" ponovo uključio, reagovao je i iranski brod, koji je uzvratio radio vezom:

"Ne želimo zaoštravanje. Želim da prekontrolišemo brod iz bezbednosnih razloga". Zatim je britanski vojni brod ponovo upozorio iranski brod da će prekršiti međunarodno pravo ako zauzme naftni tanker, a iranski brod je ponovo uzvratio: "Postupite prema upustvu i ništa vam se neće desiti".

Kurir.rs/Mirror

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track