UKRAJINA ZAPLENILA RUSKI TANKER: Brod je korišćen za blokadu Kerčkog moreuza kada su zarobljeni ukrajinski mornari!
Foto: AP

novo žarište

UKRAJINA ZAPLENILA RUSKI TANKER: Brod je korišćen za blokadu Kerčkog moreuza kada su zarobljeni ukrajinski mornari!

Planeta -

Ukrajinska služba bezbednosti zadržala je ruski tanker „Nejma“, koji je korišćen prilikom blokade Kerčkog moreuza, kada se dogodio incident sa ukrajinskim mornarima, prenose mediji.

Kako se navodi, u toku je priprema optužbe na osnovu koje bi brod trebalo da bude zaplenjen.

Podsetimo, tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25. novembra prošle godine su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekli državnu granicu Rusije.

Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedena su 24 ukrajinska vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je ovaj incident provokacijom povezanom sa niskim rejtingom tadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka uoči izbora, na kojima je, na kraju, pobedio Vladimir Zelenski.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track