ISPOVEST INŽENJERA KOJI JE PRAVIO BASKUZNI BOING: Moja porodica nikada neće leteti sa MAKS 8! Gledao sam kako su fušerili u izradi! (VIDEO)
Foto: EPA

kompanija demantuje

ISPOVEST INŽENJERA KOJI JE PRAVIO BASKUZNI BOING: Moja porodica nikada neće leteti sa MAKS 8! Gledao sam kako su fušerili u izradi! (VIDEO)

Planeta -

U martu su svetske vazduhoplovne kompanije prizemljile avione Boing 737 MAX nakon dve nesreće, jedne u Indoneziji i druge Etiopiji.

U tim nesrećama ukupno je poginulo 346 putnika uključujući i članove posada. Vlasti su navele da je softverski problem kriv za ove tragedije, jer je prisilio avione na tlo ubrzo nakon poletanja.

Obraćajući se BBC-u, Boingov inženjer Adam Dikson priznao je da njegova porodica “neće leteti na avionu 737 Max”. “Zastrašujuće je videti tako velike nesreće zbog sistema koji nije funkcionisao ispravno”, rekao je Dikson, koji je više od 30 godina radio na Boingu i pomogao u dizajniranju 737 Maxa.

Takođe je tvrdio kako rad na proizvodnoj liniji 737 Maxa nije bio propisno finansiran. “Ono što sam video bio je nedostatak resursa za obavljanje posla u celini. Atmosfera je bila izrazito troškovno usmerena. Bili smo pod neverovatnim pritiskom. Inženjerima su dali ciljeve koje su morali ispuniti uz ograničene troškove”, objašnjava Dikson.

Prema njegovim rečima, Boingovi inženjeri dodatno su bili prisiljeni da smanje funkcije novog 737 Maxa, kako bi kompanija mogla da izbegne strogu kontrolu američke Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA).

Tvrdio je da je svrha bila predstaviti te nove funkcije kao “toliko slične prethodnom dizajnu da ne zahtevaju veliku klasifikaciju dizajna u procesu sertifikovanja”.

“Bilo je mnogo zanimanja i pritisaka na inženjere za sertifikaciju i analizu, posebno, kako bi predstavili sve promene na Maxu kao manje promene”, rekao je Dickson.

Boing je brzo odbacio Diksonove komentare kao netačne, naglašavajući da ostaju predani pretvaranju 737 Maxa u jednog od najsigurnijih aviona na svetu.

„Uvek smo se držali svojih vrednosti bezbednosti, kvaliteta i integriteta, a te su vrednosti komplementarne i međusobno se pojačavaju produktivnošću i performansama kompanije“, navodi se u saopštenju kompanije.

Globalna flota 737 Max prizemljena je u martu nakon dve nesreće, u kojima je poginulo ukupno 346 osoba. Avion Etiopian Erlajnsa 737 Max 8 srušio se 10. marta, nakon poletanja, gde je poginulo svih 157 putnika i članova posade. Tragedija je došla samo pet meseci nakon pada aviona Lajon Er 737 Max 8, u oktobru 2018. u Indoneziji, u kojem je poginulo svih 189 osoba.

U oba slučaja, kao potencijalni uzrok navodi se Maxov sistem za povećavanje manevarskih funkcija (MCAS). MCAS je sigurnosna mera koja ima za cilj guranje “nosa” aviona prema tlu u slučaju da dostigne preveliku nadmorsku visinu.

Kurir.rs/Logično.com Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track