Najnovije vesti

OVA LEDENA PLOČA SE TOLIKO BRZO TOPI DA OBARA SVE REKORDE: Samo u julu nestalo je 150 MILIJARDI TONA leda, a ako se ovako nastavi, ceo svet će doživeti katastrofu (VIDEO)
Foto: EPA / NASA / Linette Biosvert

opasne klimatske promene

OVA LEDENA PLOČA SE TOLIKO BRZO TOPI DA OBARA SVE REKORDE: Samo u julu nestalo je 150 MILIJARDI TONA leda, a ako se ovako nastavi, ceo svet će doživeti katastrofu (VIDEO)

Planeta

Ekstremna vrućina koja je prošle nedelje zahvatila Evropu donela je i nove temperaturne rekorde. U ovom trenutku toplotni talas, koji je krenuo iz Sahari, usmerio se ka Grenlandu, gde se očekuju novi rekordi.

Kada padaju rekordi na Grenlandu, to je svetski problem. Grenland je stanište druge najveće ledene ploče na svetu, a kada se ona topi u velikim razmerama, kao što se očekuje da će se dogoditi ove godine, dolazi do drugih posledica. U pitanju je svojevrsna lančana reakcija koja dovodi do podizanja nivoa mora, ali i promena vremenskih prilika u celom svetu.


Grenlandska ledena ploča se obično topi tokom leta. Ove godine je počela da se topi već u maju, a novi toplotni talas samo će ubrzati taj proces. Ogromna ledena ploča uzdiže se na 3.000 metara nadmorske visine. Meteorolozi predviđaju da će temperatura ove nedelje tamo biti malo ispod nule što je vrlo toplo za područje Grenlanda, smatra Rut Motram, klimatolog iz Danskog meteorološkog zavoda.

 

"2019. godina bi mogla da se približi rekordima iz 2012. godine", rekao je Džejson Boks, profesor glaciologije na Geološkom zavodu Danske i Grenlanda. Kako kaže, topljenje leda je 2012. godine bilo toliko brzo da se svake sekunde topilo 14.000 tona leda.

 

Ono što se dogodi na Grenlandu ne ostaje samo na Grenlandu i osetiće se širom sveta. Boks kaže da nas ove godine očekuje topljenje leda na severnom Atlantiku, što bi moglo da utiče na vremenske uslove na severozapadu Evrope.

Zbog toga bi mogle da uslede jake oluje, a sve to će dovesti do globalnog rasta nivoa mora, a u tropskim područjima visina mora bi mogla da poraste za dva milimetra ili više.


"Samo u julu ledena ploča na Grenlandu izgubila je 150 milijardi tona leda. To je količina vode u 64 miliona olimpijskih bazena", izjavila je portparolka UN-ove Svetske meteorološke organizacije Kler Nulis.

foto: Profimedia

Nulisova upozorava da je, kada dođe do probijanja temperaturnog rekorda, to obično za delić stepena, međutim, sada se radi o čak dva, tri, pa i četiri stepena, što je apsolutno neverovatno. I nije samo vrućina rekordna. Prošle godine, Grenland je doživeo najhladniju godinu u nekoliko decenija.

 

Sve intenzivniji toplotni talasi koji podižu temperaturu na Grenlandu nose čovekov potpis, a to mišljenje iznose evropski naučnici, uključujući i one sa Univerziteta u Oksfordu. Istraživači smatraju da svet vrlo verovatno u budućnosti čekaju sve ekstremniji toplotni talasi zbog klimatskih promena.

Kurir.rs/Index.hr
Foto: EPA

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...