Najnovije vesti

JEZIVI PRIZORI POSLE POŽARA U GRČKOJ: Šuma na Eviji pretvorena je u zgarište! Od predivne prirode ništa nije ostalo! (VIDEO)
Foto: Printscreen: Facebook/Adventure Evia

SVE JE SPALJENO

JEZIVI PRIZORI POSLE POŽARA U GRČKOJ: Šuma na Eviji pretvorena je u zgarište! Od predivne prirode ništa nije ostalo! (VIDEO)

Planeta

Jedna grčka šuma pod zaštitom ekološke mreže Natura 2000 pretvorena je u zgarište nakon što je u utorak, u tri sata iza ponoći, u delu ostrva Evije izbio požar nezapamćenih razmera.

Vatrena stihija nije mogla biti obuzdana ni narednog dana, te i dalje traje borba vatrogasaca na nekoliko lokacija. Spaljena šuma pripadala je redu 19 zaštićenih šuma na prostoru Grčke u okviru pomenute ekološke mreže.

Raspolagala je raznovrsnim biljnim svetom, te se u ovom području mogao naći alpski bor, evropski kesten, hrast, kao i divlje cveće poput božura ili jagorčevine. Ovde je nekada bilo stanište i za brojne ptice među kojima su zmijski orao i sivi soko.

Inače, područja pod zaštitom organizacije Natura 2000 prepoznata su kao primarna staništa retkih vrsta biljaka i životinja, ili vrsta istih kojima preti izumiranje.

Da bi se neko područje moglo smatrati delom ove planetarno poznate ekološke mreže, potrebno je sprovesti adekvatna naučna istraživanja kojima će se dokazati dragocenost određene biljne ili životinjske vrste.

Na internetu trenutno cirkulišu snimci razornih požara koji ekspresno pretvaraju nekada zelene površine u pepeo.

Kurir.rs/Greekreporter.com

Foto: Printscreen/Facebook

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...