Najnovije vesti

EVROPSKA KOMISIJA PORUČILA BRITANCIMA: Mi smo spremni za Bregzit bez dogovora, ali vi ćete najviše trpeti
Foto: EPA

izlazak iz Eu

EVROPSKA KOMISIJA PORUČILA BRITANCIMA: Mi smo spremni za Bregzit bez dogovora, ali vi ćete najviše trpeti

Planeta

Evropska komisija je danas poručila da je EU spremna za Bregzit bez dogovora, ističući da bi u slučaju takvog scenarija, Britanija pretrpela najveću štetu.

Portparolka EK Nataša Berto je na redovnoj konferenciji za novinare rekla da izlazak Britanije bez dogovora nikada nije bio poželjan scenario za EU.

"To bi očigledno izazvalo značajne poremećaje i za građane i za biznis, ali i ozbiljne negativne ekonomske posledice", naglasila je Berto, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, to bi proporcionalno mnogo više pogodilo Britaniju nego 27 zemalja članica Unije.

Berto je citirala izjavu predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera da, ukoliko dođe do Bregzita bez dogovora, "Britanci će, nažalost, biti najveći gubitnici".

U Londonu je britanski premijer Boris Džonson pozvao ranije Nemačku i Francusku na kompromis o Bregzitu, navodeći da će njegova zemlja biti spremna da 31. oktobra napusti EU bez sporazuma.

"Bićemo spremni za izlazak 31. oktobra - sa ili bez sporazuma. Naravno, naši prijatelji i partneri sa druge strane Kanala ne pokazuju dovoljno volje za promenu svog stava, i to je u redu, uveren sam da će to uraditi", poručio je Džonson, prenosi Rojters.

Povodom posete Berlinu i Parizu ove nedelje, Džonson je rekao da očekuje kompromis oko "bekstopa", odredbe po kojoj neće biti "tvrde" granice između Republike Irske i Severne Irske.

Prethodno je portparolka britanskog premijera objavila da će Džonson na sastancima ove nedelje sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel preneti svoju poruku o Bregzitu.

Portparolka je ponovila da neće biti zvaničnih pregovora sa EU sve dok se ne odustane od "bekstopa".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...