VATRA U AMAZONIJI STIŽE I DO MESTA GDE ŽIVE DOMOROCI: Ugroženo je izolovano pleme Ava, a požari nisu jedina opasnost koja mu preti! (VIDEO)
Foto: AP/EPA

drama se nastavlja

VATRA U AMAZONIJI STIŽE I DO MESTA GDE ŽIVE DOMOROCI: Ugroženo je izolovano pleme Ava, a požari nisu jedina opasnost koja mu preti! (VIDEO)

Planeta -

Razorni požari koji nedeljama gutaju brazilsku Amazoniju stigli su i do zaštićenih rezervata u kojima živi domorodačko stanovništvo, zbog čega se strahuje da su se drvoseče nameračile i na ove udaljene delove prašume.

Vatra je primećena u udaljenom rezervatu Maranao u kome živi oko 80 pripadnika izolovanog plemena Ava, piše Gardijan.

Ovo pleme su grupe za zaštitu životne sredine proglasile najugroženijim na svetu. Masovna seča šume ugrožava ovu zajednicu još od 1982. godine, kada je izgradnja železnice preko njihove teritorije omogućila lakši prilaz drvosečama.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro, koji je kritikovan da je svojom politikom podstakao poljoprivrednike i drvoseče da eksploatišu kišne šume za šta se veruje da je jedan od razloga širenja vatrene stihije, zabranio je namerno paljenje šume u narednih 60 dana. Udruženja za zaštitu životne sredine označila su ovaj potez kao "krajnje simboličan".

Aktivisti upozoravaju da su teritorije domorodačkih plemena lake mete šumokradica i poljoprivrednika koji traže zemljište i drvo.

Na osnovu satelitskih snimaka NASA utvrđeno je da je vatra došla do 131 domorodačkog rezervata, od čega je 15 bilo dom izolovanim plemenima ili onim koja su tek stupila u kontakt sa civilizacijom.

"Većina ovih ljudi stalno beži, stalno su pod pretnjom. Oni zavise od prašume i očajni su kada vatra ubija drveće i životinje", rekao je Antenor Vaz, brazilski konsultant za izolovane domorodačke narode.

Slike brazilske svemirske agencije pokazuju da se požare proteklih nekoliko dana smanjuju, ali da su zahvatili i teritoriju Rondonije na kojoj žive tri grupe domorodaca u dobrovoljnoj izolaciji.

Aktivisti su sada u strahu za bezbednost tih plemena. Oni ističu da kradljivci drveta i zemljišta ciljaju na domorodačke rezervate jer su udaljeni, dobro očuvani i nezaštćeni.

Bolsonaro je nedavno izazvao bes javnosti kada je kritikovao politiku svoje zemlje prema zaštiti autohtonog stanovništva, navodeći da ona ograničava ekonomiju Brazila i daje plemenima preveliku količinu zemlje. Predsednik je izjavio da domorodački narodi "ne govore njihov jezik, ali uspeli su da uzmu 14 odsto nacionalne teritorije".

Kurir.rs/Gardijan

Foto: AP, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track