HLADAN TUŠ ZA NETANIJAHUA, GLAVNI RIVAL GANC ODBIO DA UĐE U NJEGOVU VLADU: Nećemo sedeti u vladi čiji je lider pod ozbiljnom optužbom
Foto: EPA/ABIR SULTAN

političko prepucavanje

HLADAN TUŠ ZA NETANIJAHUA, GLAVNI RIVAL GANC ODBIO DA UĐE U NJEGOVU VLADU: Nećemo sedeti u vladi čiji je lider pod ozbiljnom optužbom

Planeta -

Rival Benjamina Netanijahua na parlamentarnim izborima u Izraelu održanim prošle sedmice, Beni Ganc, odbio je večeras da udje u vladu koju predvodi premijer kome prete optužnice.

“Partija Plavo belo koju ja predvodim neće sedeti u vladi čiji lider je pod ozbiljnom optužbom”, napisao je Ganc na svom Fejsbuk nalogu, aludirajući na Benjamina Netanijahua koji će biti saslušan početkom oktobra pre najavljenih optužnica za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin je prethodno poverio dosadašnjem premijeru Netanijahuu zadatak da obrazuje novu vladajuću koaliciju pošto nisu urodila plodom nastojanja da se formira vlada narodnog jedinstva Netanijahuovog konzervativnog Likuda i Gancovog saveza partija centra posle izbora održanih 17. septembra.

Rivlin je rekao da ni Likud ni savez Plavo belo nemaju podršku većine poslanika ali da dosadašnji premijer ima bolju šansu da obrazuje vladu.

Netanijahu je, govoreći posle predsednika Rivlina, ocenio da je jedina opcija ipak koalicija sa Gancovim savezom Plavo belo i da je nova vlada potrebna "sada i brzo" da se pozabavi bezbednošću zemlje, ekonomskim i diplomatskim izazovima.

“Sve to zahteva široku nacionalnu vladu sa zajedničkim rukovodstvom. Mi možemo odmah stvoriti vladu poput te “, rekao je Netanijahu.

Ganc je potom saopštio da je posvećen jedinstvu ali je optužio Netanijahuov Likud da je narušio pregovore sa njegovim savezom jer je pregovarao u ime svog bloka desničarskih i verskih savrezičkih partija koje ga podržavaju, a koje su pristale da udju samo zajedno u vladu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: EPA/ABIR SULTAN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track