PET KUĆA IZGORELO U RUSKOM SELU, STANOVNICI U ŠOKU: Šef vatrogasne brigade u Sibiru hteo da testira svoje radnike, pa je mesecima podmetao požare! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

JEZIVO

PET KUĆA IZGORELO U RUSKOM SELU, STANOVNICI U ŠOKU: Šef vatrogasne brigade u Sibiru hteo da testira svoje radnike, pa je mesecima podmetao požare! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Šef vatrogasne brigade u jednoj varoši u Rusiji je optužen da stoji iza serije podmetnutih požara od kada je preuzeo dužnost pre nekoliko meseci.

Slučaj bizarno podmetnutih požara u ruskom selu Baljksa u Republici Hakasija u zapadnom Sibiru postali su udarana vest u svetu ove nedelje.

Ovo malo izolovano naselje koje ima manje od 2.000 stanovnika našlo se na udaru serije požara u poslednjih par meseci. I svima su bili prava misterija, sve dok policija nije ustanovila da su izazvani namerno.

Ono što je ovaj slučaj učinilo posebnim jeste identitet osobe koja je podmetala požare. Za podmatenje požara je optužen niko drugo do komandira vatrogasne stanice.

Ovaj 26-ogodišnji šef stanice uhvaćen je na kameri u trenutku dok je podmetao požar drvene garaže u oktobru, objavili su lokalni mediji.

Varoš Baljksa se nalazi usred ničega, i do najbliže naseljenog mesta slične veličine potrebno je oko sat vremena vožnje. Dakle, u slučaju većeg požara u ovom mestu, gde je većina kuća sagrađeno od drveta, ljudi ne bi imali na koga da računaju osim na sebe.

Naravno, stanovnici su bili šokirani otkrićem da su požari koji su ih preplašili, bili podmetnuti od strane šefa vatrogasne stanice Ivana Šindera, koji je takođe iz te regije.

"Mi smo prijatelji sa svim našim komšijama", rekao je jedan od žrtava požara, i dodao: "Platili smo Ivana,ne tako davno da nam popravi krov, ja nemam reči".

Komandant Kakasijske vatrogasne službe potvrdio je da je jedan od njegovih podređenih optužen za pet slučaja podmetanja požara između 30-og avgusta i 28-og oktobra.

Komandant je priznao i da je njegov podređeni zapošljen uprkos kriminalnom dosijeu za krađu, pa mnogi postavljaju pitanje kako je uopšte mogao da dobije posao.

Kako prenose lokalni mediji, Šinder je rekao policiji da je samo želeo da testira svoju jedinicu da li je dorasla zadacima. Požari su se uvek dešavali noću, kada se šef vatrogasne jedinice nalazio van dužnosti.

vatrogasci su odbili da daju izjave i da komentarišu o svom šefu, dok je jedan od vatrogasaca samo kratko rekao da niko nije mogao da poveruje da bi se "crna ovca" mogla nalaziti među njima.

Kurir.rs/RT

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja