AMERIMA ŽAO AMBASADE, A NE SPOMINJU UBISTVO IRANSKOG GENERALA: SAD osudile Rusiju i Kinu zbog blokade rezolucije u SB UN
Foto: EPA

bruka

AMERIMA ŽAO AMBASADE, A NE SPOMINJU UBISTVO IRANSKOG GENERALA: SAD osudile Rusiju i Kinu zbog blokade rezolucije u SB UN

Planeta -

SAD su oštro kritikovale Rusiju i Kinu zbog toga što su sprečile donošenje deklaracije Saveta bezbednosti UN o prošlomesečnom napadu na Ambasadu SAD u Iraku i ocenile da je time doveden u pitanje kredibilitet tog tela.

Misija SAD pri UN saopštila je danas da ne bi trebalo da bude "sporno niti da zahteva hrabrost" da ukaže na obavezu zemlje domaćina, u konkretnom slučaju Iraka, da zaštite stranua mabasadu po Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

"SAD neće tolerisati napade na američko osoblje i objekte i odlučno će odgovoriti kako bi zaštitile svoje interese, građane i saveznike", navodi se u saopštenju.

Desetine pripadnika legalnih iračkih paravojnih formacija i njihove pristalice upale su 31. decembra u kompleks Ambasade SAD u Bagdadu.

Nekoliko dana kasnije, SAD su bespilotnom letelicom ubile iranskog generala Kasema Solejmanija, po mnogima drugog najmoćnijeg čoveka u Iranu, na bagdadskom aerodromu. Ubistvo Solejmanija dovelo je do znatnog podizanja tenzija širom Bliskog istoka.

Kurir.rs/Beta-AP Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track