HARI I MEGAN NISU JEDINI! Evo šta se dešavalo u KRALJEVSKIM I CARSKIM KUĆAMA širom Azije i Evrope o čemu mnogi ne znaju!
Foto: EPA

odricali se titula zbog ljubavi

HARI I MEGAN NISU JEDINI! Evo šta se dešavalo u KRALJEVSKIM I CARSKIM KUĆAMA širom Azije i Evrope o čemu mnogi ne znaju!

Planeta -

Princeza Ajako (Japan)

Najmlađa ćerka Akihitovog rođaka napustila je carksu kuću 2018. godine nakon što se udala za običnog radnika, zaposlenog u brodarskoj kompaniji.

Nakon što je potpisala bračne papire, princeza Aiako (29) postala je Ajako Morija.

Njen odlazak ostavilo je samo 18 članova u carskom domu Japana, a smanjivanje kraljevske porodice izazvalo je zabrinutost javnosti i aktuelizovalo ponovo pitanje izmene zakona, koji zabranjuje kraljevskim ženama da na tron, uprkos tome što porodica ima samo četiri muška naslednika.

Princeza Ubolratana Radžakania (Tajland)

Ona je prvo dete bivšeg kralja Tajlanda, Bumibola Aduladejia. Studirala je u SAD na Masačusetskom tehnološkom institutu i ​​na Ubiverzitetu Kalifornija pre nego što se udala za Amerikanca 1972. godine i odrekla kraljevske titule.

Njihov se brak, međutim, okončao 1998. godine, a ona se 2001. preselila na Tajland.

Prošle godine je pokušala da se kandiduje na izborima kao kandidat za premijera, ali blokirao ju je njen mlađi brat, kralj Maha Vadžiralongkorn koji je rekao da je neprimereno da članovi kraljevske porodice stupaju u politiku.

Princeza Nori (Japan)

Princeza Nori (50) jedina je ćerka bivšeg cara Akihita. 2005. godine udala se za urbanog dizajnera i tako se odrekla svog kraljevskog statusa. Ona se takođe odrekla svakog novčanog dodatka od države, ali je vlada paru dala jednokratnu isplatu u iznosu od 1,29 miliona američkih dolara.

Nakon braka bila je poznata kao Sajako Kuroda.

Manohara Odilija Pino (Malezija)

Indonezijska manekenka imala je samo 16 godina kada se udala za malezijskog 2008. Međutim, manje od godinu dana kasnije, njena majka je za indonezijske medije izjavila da je njena ćerka zapravo oteta i da je pretrpela fizičko i psihičko zlostavljanje od svog supruga.

Ova njena izjava je privukla toliko pažnje da je tadašnji predsednik Malezije pokrenuo raspravu na ovu temu na sastanku sa tadašnjim premijerom.

U maju 2009. godine Manohara je pobegla tokom posete Singapuru i sa majkom se vratila u Indoneziju. Kasnije se te godine razvela od princa.

Princeza Taka (Japan)

Akihitova starija sestra, princeza Taka, udala se za običnog čoveka 1950. godine, odričući se carskih titula i napustivši kraljevsku porodicu.

Njen suprug rođen je u plemićkoj porodici, ali kao i svi japanski aristokrati izgubili su titulu u sklopu posleratnih pravnih reformi.

Njen suprug 1966. godine pronađen je mrtav u stanu njegove ljubavnice, gazdarice jednog noćnog kluba. Uzrok je trovanje ugljen-monoksidom, što je podstaklo nagađanja da je njegova smrt ustvari dvostruko samoubistvo jer je bio sprečen da se razvede i da se ponovo venča.

Princeza Jori (Japan)

Kao i princeza Taka, i njenu sestru princezu Jori nisu odgajali roditelji, car Hirohito i carica Kodžun. Umesto njih, podigle su ih žene sa carskog dvora u odvojenoj palati sagrađenoj za njih koja se nalazila u Tokiju.

Imala je privatnog tutora koji je bio američki učitelj tokom američke okupacije posle Drugog svetskog rata. Poosle diplomiranja 1952. godine, ona se udala za Takamasu Ajekdu, direktnog potomka drevnog plemstva.

Nakon što se udala, postala je obična osoba.

Par se preselio u prefekturu Okajama, gde je njen muž izgradio unosan stočarski posao. Godine 1988. nasledila je stariju sestru kao svetu sveštenicu jednog svetilišta.

Kada je reč o Evropi, britanska monarhija nije prva u kojoj privatna karijera visokih članova kraljevske porodice izaziva kontroverze.

Neki od njih su uspešno obavili tranziciju i grade modernu profesionalnu karijeru, a neki su morali da se odreknu titule, ili su se suočili sa optužbima za iskorišćavanje kraljevskog brenda, piše BBC a prenosi Blic.

Holandski primer

Holandija važi za uspešan primer monarhije u kojoj su visoki članovi kraljevske porodice zaposleni. Kraljev brat, princ Konstantin, i njegova supruga, princeza Laurentin, oboje rade.

Kada su odlučili da vode privatan život, to im je dozvoljeno pod uslovom da budu dostupni kruni kada to bude potrebno i obaveštavaju vladu i kralja o poslovnim planovima, objašnjava holandski dvorski izveštač Rik Evers.

Par radi za trust mozgova posvećen globalnoj politici i honorarno za ministarstvo spoljnih poslova.

Princ Frizo, stariji brat princa Konstantina, poznatog kao Tin, takođe je bio zaposlen. Pošto je stekao diplomu inženjera aerodinamike, našao je posao u kompaniji za obogaćivanje uranijuma. Poginuo je u lavini na skijanju u austrijskim Alpima 2012.

Kralj Vilem-Aleksander i dalje radi kao pilot za avio-kompaniju KLM - posao koji pre smatra "ozbiljnim hobijem".

Zakon o medijima usvojen 2005. omogućava fotografisanje članova kraljevske porodice prilikom obavljanja kraljevskih dužnosti (uvek) i ponekad kad su na odmoru, ali takva snimanja organizuje vlada, pod uslovom da tokom ostatka godine njihova privatnost ostane zaštićena. Takav model zadovoljava obe strane, kao i interesovanje javnosti za njihov (relativno normalan) život.

Kontroverzna norveška princeza

Princeza Marta Luiza, najstarije dete norveškog kralja Haralda V, odrekla se statusa kraljevskog visočanstva nakon što se udala 2002, jer je želela da se posveti privatnoj karijeri, ali je optužuju za zloupotrebljavanje titule u cilju sticanja profita.

Zajedno s dečkom, šamanom Durekom Veretom, organizovala je seminare pod naslovom “Princeza i šaman”, u kojima obećavaju učesnicima da će ih povesti na put “otkrivanja sebe i mudrosti radi pokretanja vašeg božanskog bića”.

Ona se posle toga izvinila na Instagramu i objavila da su ona i porodica “zaključili da je najbolje da uvedu neke izmene”.

Posle toga je otvorila novi nalog na Instagramu, u kome se ne navodi titula:

- Ja sam, jednostavno, Marta Luiza. Istražimo život i krenimo zajedno u avanturu - napisala je u prvom postu.

Uprkos kontroverzama i gubitku titule, i dalje se pojavljuje na pojedinim javnim priredbama kraljevske porodice.

Švedski biznismen

Suprug princeze Madlene, najmlađeg deteta švedskog kralja Gustava, odlučio je da ne prihvati kraljevsku titulu kad su se venčali 2013. godine da bi i dalje neometano gradio profesionalnu karijeru.

Kristofer O’Nil, britansko-američki državljanin, i dalje se bavi finansijama, a njegova supruga obavlja kraljevske dužnosti i radi za neprofitne organizacije. Na važnim događajima, O’Nil je takođe prisutan.

Njega u Švedskoj nisu kritikovali zbog posla, zato što nije uzeo titulu, ali da jeste, imao bi mnogo problema, smatra stručnjak za kraljevsku porodicu Rodžer Lundgren.

Pretpostavlja se da će njihova deca takođe sama zarađivati za život, jer je švedski kralj prošle godine udaljio petoro unučadi iz kraljevske palate, koji neće morati da obavljaju kraljevske dužnosti (dva sina princa Karla Filipa i troje dece princeze Madlene). Odluka ne pogađa dvoje unučadi, koji su neposredni naslednici prestola, decu princeze Viktorije i princa Danijela, princezu Estel i princa Oskara.

Međutim, ostali unuci “teoretski i dalje imaju pravo na presto” i nastaviće da se pojavljivuju na javnim okupljanjima kraljevske porodice, objašnjavaju analitičari.

Španska vojvotkinja koja je izgubila titulu

Španska princeza Kristina prvi je član španske kraljevske porodice koji zarađuje za život. Otac joj je dodelio titulu vojvotkinje od Palme de Majorke nakon što se 1997. udala za bivšeg rukometaša Inakija Urdangarina. Njen brat, španski kralj Felipe VI, joj je, međutim, oduzeo tu titulu 2015. uoči suđenja zbog pronevere u koju je bio umešan njen suprug, koji je 2017. osuđen zato što je zloupotrebio sportsku fondaciju "Noos" kako bi za privatne potrebe izvukao milione evra i postao je prvi član španske kraljevske porodice koji je završio u zatvoru. Princeza, koja od 2013. živi u Ženevi, poslednjih godina radi za dobrotvornu fondaciju kojom upravlja "LaCaixa" banka i Fondaciju "Aga Kan".

Ona ne obavlja kraljevske dužnosti i nikada ne prisustvuje događajima u kojima učestvuje kraljevska porodica.

Kurir.rs/SCMP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track