KAČINJSKI OZBILJNO PROVOCIRA RUSE: Ne samo Nemačka, već i Rusija treba da nam plati ratnu odštetu
Foto: EPA/Radek Pietruszka POLAND OUT

odšteta

KAČINJSKI OZBILJNO PROVOCIRA RUSE: Ne samo Nemačka, već i Rusija treba da nam plati ratnu odštetu

Planeta -

Ne samo Nemačka već bi i Rusija trebalo da plati ratnu odštetu Poljskoj za gubitke u Drugom svetskom ratu, izjavio je lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski.

On je, međutim, u intervjuu za današnji nemački Bild dodao da ne veruje da će sadašnje generaciji doživeti da vidi da "Rusija priznaje svoju odgovornost", prenosi poljska agencija PAP.

"Jedna stvar je sigurna: našem zahtevu neće isteći rok", rekao je Kačinjski.

On je ocenio i da ruski predsednik Vladimir Putin koristi istoriju za svoje lične ciljeve.

"On pokušava da skrene pažnju ljudi na nas Poljake, da bi zamaglio uključenost njegove zemlje u izbijanje Drugog svetskog rata i posledice toga. Ubeđen sam da svet zna istinu, da je ŠSR izvršio invaziju na Poljsku 17. septembra 1939. godine i da su sovjetski vojnici ubili hiljade Poljaka u Katinu i drugim mestima 1940. godine ili ih deportovali u Sibir ili Kazahstan", rekao je Kačinjski.

On je rekao i da je zadovoljan što su nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer i kancelarka Angela Merkel priznali krivicu i odgovornost za taj rat i ubistvo miliona nevinih žrtava.

"Činjenice govore za sebe. Tokom Drugog svetskog rata, ubijeno je šest miliona državljana Poljske, od čega tri miliona poljskih Jevreja", rekao je Kačinjski.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Radek Pietruszka POLAND OUT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track