RUSIJA ĆE POVUĆI OVAJ POTEZ, SVIDELO SE TO AMERICI ILI NE! O svemu obaveštena i Federalna bezbednosna služba!
Foto: AP, Profimedia

održan sastanak iza zatvorenih vrata

RUSIJA ĆE POVUĆI OVAJ POTEZ, SVIDELO SE TO AMERICI ILI NE! O svemu obaveštena i Federalna bezbednosna služba!

Planeta -

Rusija je spremna da odbije da ispunjava odredbe iz sovjetsko-američkog „Sporazuma Ševardnadze-Bejker“ u okviru koga je Rusiji ograničeno pomorsko pravo u morskom prostoru Beringovog moreuza.

Ovu nameru Moskve je najavio čelnik Odbora za međunarodna pitanja Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev.

O izvodljivosti sprovođenja sporazuma su na zatvorenom sastanku raspravljali nadležni odbori Saveta Federacije. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Federalne beznednosne službe, koja koordinira rad Obalske straže, kao i Federalne agencije za ribarstvo.

Predstavnici svih tela su bili ujedinjeni u stavu o odbijanju sprovođenja pomenutog sporazuma. O svemu će uskoro i službeno biti obaveštena predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

Prema rečima zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeju Rjabkovu , sporazum potpisan 1990. godine nikada nije ratifikovan na parlamentarnom nivou, ni pod Sovjetskim Savezom, ni kasnije u Ruskoj Federaciji. Sa tačke gledišta međunarodnog prava, bez ratifikacije takvi sporazumi nemaju obvezujuću pravnu snagu, iako se privremeno mogu primenjivati .

U oktobru 2019. je senator sa područja Kamčatke Boris Nevzorov prvi put predložio da se ruski deo ekonomske zone, koji Amerika smatra svojim, proglasi ruskim. Nevzorov smatra da je "Sporazum Ševarnadze-Bejker“ diskriminišući i da je nepravedno oduzeo Rusiji 78.000 kvadratnih metara Beringovog mora, uključujući i kontinentalni pojas.

"Uvođenjem 200 milja ekskluzivnog ekonomskog pojasa između naših teritorija u Beringovom i Čukotskom moru, prema međunarodnoj praksi bi se razgraničenje morskih prostora trebalo odvijati duž srednje linije jednako udaljene od obala dve zemlje. Međutim, zbog ustupka Edvarda Ševenadzea, granica spornih područja je povučena duž linije američkog epikontinentalnog pojasa na štetu ruskog“, objasnio je Nevzorov i dodao:

"Rusija je zbog toga izgubila godišnju proizvodnju više od 500 hiljada tona ribe i rakova, ali je izgubila i pristup naftnim i gasnim poljima vrednim stotinama milijardi dolara. Osim toga, privremena crta razgraničenja postala je prepreka razvoju Severnog morskog puta, posebno sada, jer svaki put kad bi trebalo da prođete, morate da pitate Amerikance za dozvolu za prolaz Beringovim moreuzom“.

Valentina Matvijenko je podržala ideju senatora, što sugeriše da je predlog ranije raspravljan iza zatvorenih vrata, a Moskva je sad odlučila da je vreme da se granica povuče prema međunarodnom pravu mora.

„Svi smo stidljivi, svi smo skromni. Trudimo se oko svega toga, ali samo "pretimo“ da ćemo preduzeti simetrične mere. Dakle, potrebno je preduzeti simetrične mere, ali koliko je ljudi spremno progutati takav stav Rusije?“, rekla je Valentina Matvijenko, najavljujući da Rusija ništa neće činiti protivno međunarodnom pravu i da će se granica konačno povući kao u svim sličnim slučajevima, svidelo se to Americi ili ne.

Nakon što prođe potrebnu proceduru u Dumi i Savetu Federacije, usvojeni predlog po pravilu potpisuje ruski predsednik i tada postaje zakon. Kada se to dogodi u slučaju odbijanja ispunjavanja odredbi iz sovjetsko-američkog "Sporazuma Ševardnadze-Bejker", zadatak čuvanja ruskih voda i epikontinentalnog pojasa će, sudeći po sastanku, prvo će dobiti FSB.

Ako američka mornarica bude intervenisala, odbrana suverene teritorije prelazi u nadležnost ministarstva odbrane.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track