TURSKA VOJSKA OBORILA SIRIJSKI AVION: Drama na nebu iznad Idliba (FOTO)
Foto: Profimedia

napeto u siriji

TURSKA VOJSKA OBORILA SIRIJSKI AVION: Drama na nebu iznad Idliba (FOTO)

Planeta -

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo da su oborili sirijski avion L-39 iznad Idliba.

"U okviru uspešne operacije Prolećni štit (u Idlibu) oboren je vojni avion sirijskog režima L-39", saopštila je turska vojska.

Državna televizija Sirije je potvrdila ovu informaciju.

Turska je ciljala avion sirijskih ratnih snaga koje su se borile protiv militanata u provinciji Idlib, prenosi SANA pozivajući se na dopisnika. Nisu odmah bili poznati detalji o sudbini aviona i njegovih pilota.

Ubrzo nakon toga, zvanični tviter nalog turskog ministarstva odbrane objavio je da je borbeni avion L-39 srušen nad Idlibom tokom operacije "Prolećni štit". Turski mediji su objavili da je avion oborio turski avion F-16.

U nedelju je Ankara pokrenula novu vojnu operaciju na severozapadu Sirije – "Prolećni štit". Ona je odgovor na vazdušni napad na tursku vojsku koja je "27. februara odnela 36 života vojnika u zoni deeskalacije".

Istog dana teroristi "Hajat Tahrir el Šam" su pokrenuli veliku ofanzivu na pozicije sirijske vojske. Vladine snage su otvorile vatru. Prema informacijama Ministarstva odbrane, pod vatrom su se našli, osim militanata, i turska vojska koja tamo nije trebalo da se nalazi.

Ranije je izvor sirijskog ministarstva odbrane potvrdio da su avioni turski F-16 povredili sirijski vazdušni prostor u Idlibu i da su oborili dva aviona sirijskog ratnog vazduhoplovstva u nedelju. Tom prilikom su piloti uspeli da se katapultiraju i objavljeno je da su bezbedni. Damask je tada zatvorio vazdušni prostor iznad tog regiona.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track