Najnovije vesti

KORONA NASTAVLJA DA DELI ITALIJU! Lombardija odbija instrukcije iz Rima i poručuje: ZANEMARITE ODLUKE VLADE!
Foto: EPA/FILIPPO VENEZIA

sporna odluka o karantinu

KORONA NASTAVLJA DA DELI ITALIJU! Lombardija odbija instrukcije iz Rima i poručuje: ZANEMARITE ODLUKE VLADE!

Planeta

Italija je, s razlogom, prestrašena dramatičnim razvojem situacije u toj zemlji, posebno regije koje su najpogođenije, pa se tako dešava da pojedini lokalni zvaničnici odbijaju da postupaju po merama centralne vlade.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u jednom od poslednjih obraćanja "pojasnilo" je važeću naredbu prema kojoj je zabranjeno izlaženje iz kuće, sem u izuzetnim slučajevima, uključujući dozvolu roditeljima da blizu kuće na kratko prošetaju sa malom decom.

- Zanemarite cirkular - uzvratili su lokalni političari u Lombardiji i Kampanji, uz oštre kritike.

Mnogi Italijani su ogorčeni, veruju, kako javlja specijalni izveštač Tanjuga, da bi se slabljenjem restriktivnih mera smanjili efekti dosadašnje borbe protiv virusa. Mnogi građani su protiv slabljenja restriktivnih mera, na društvenim mrežama izražavaju svoje razočaranje - i vrlo često, bes - zbog onoga što smatraju opasnim i preranim "otvaranjem".

Reagovala je ministarka unutrašnjih poslova Luciana Lamorgese, koja je objasnila da se ne radi o novim merama, niti ublažavanju postojećih, vec da su - na predlog stručnjaka- odlučili da dozvole da jedan roditelj izvede pred kuću jedno dete.

Pedijatri tvrde kako je za decu od 1 do 3 godine veoma važno da izađu napolje da udahnu malo vazduha.

Budući da se približavaju uskršnji praznici, inače "vreme veoma delikatno i važno za borbu protiv epidemije", ministarka Luciana Lamorgese je pozvala Italijane da nastave da se pridržavaju mera ograničenja koje su na snazi.

Od 10. do 20. marta policija je obavila tri miliona provera poštovanja mera, ali je izdato manje kazni.

- Moramo biti vrlo oprezni, idemo prema Uskrsu i moramo shvatiti da će to biti najdelikatniji trenutak, u kojem ćemo još više obratiti pažnju na nečije ponašanje - upozorila je Lamorgese.

Italija će sasvim sigurno ostati u karantinu, zvanično do 18. aprila, ali sve češce se, nezvanično, početak maja pominje kao vreme postepenog "otvaranja".

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...