Najnovije vesti

PRESTANITE DA ŠIRITE LAŽI O KORONI! Najuticajniji NEMAČKI VIROLOG BESAN: Prestanite, to što radite nas DOVODI U OPASNOST
Foto: Profimedia

otvoreno pismo

PRESTANITE DA ŠIRITE LAŽI O KORONI! Najuticajniji NEMAČKI VIROLOG BESAN: Prestanite, to što radite nas DOVODI U OPASNOST

Planeta

Dok se korona virus širi po svetu, lekari ne samo da moraju da se bore za spasavanje života, već i protiv lažnih vesti o korona virusu, koje se šire kao vatrena stihija. Zbog toga su se nemački virolog Kristijan Drosten i više od sto lekara, negovateljica i zdravstvenih stručnjaka, obratili javnosti otvorenim pismom.

“Za spasavanje života i vraćanje poverenja u lečenje zasnovano na naučnim saznanjima, neophodno je da tehnološki giganti prestanu da raspiruju laži, izvitoperene informacije i fantazije, koje nas sve dovode u opasnost”, pišu autori, misleći na Fejsbuk, Tviter, Gugl i druge.

Kako prenosi merkur.de, pozivajući se na pismo objavljeno u "Njujork tajmsu", tehnološke kompanije imaju “veoma veliki uticaj”, te su odgovorni za “suzbijanje smrtonosnog širenja lažnih informacija, kako bi sprečili da društvene mreže učine naše društvo još bolesnijim”. Tehnološki giganti moraju da stanu na put daljem širenju laži, izvitoperenih informacija i fantazija, navode zdravstveni radnici.

Kako se navodi, povod za objavljivanje pisma je akutelna pandemija korona virusa, u kojoj se lažne informacije poput one da je kokain lek protiv virusa ili da je kovid-19 razvijen kao biološko oružje, brže šire od samog virusa.

Reč je, međutim, samo o “delu globalnog problema”, budući da se na društvenim mrežama u načelu hvale pogrešni lekovi i objavljuju postovi sa ciljem da se “ljudi odvrate od vakcinacije I delotvorne terapije”.

Mada tehnološke kompanije nastoje da reaguju tako što brišu postove, njihovi napori “ni približno nisu dovoljni”, navodi se u pismu. One ne samo da platformama olakšavaju širenje, već na tome i zarađuju.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...