VELIKA POMOĆ SA BLISKOG ISTOKA: Iranski naftni tankeri stižu u Venecuelu, zajedno se bore protiv američkih sankcija
Ilustracija, Foto: EPA/HARVEY WILSON / MARINETRAFFIC.CO

poslata poruka vašingtonu

VELIKA POMOĆ SA BLISKOG ISTOKA: Iranski naftni tankeri stižu u Venecuelu, zajedno se bore protiv američkih sankcija

Planeta -

Iranski tankeri sa naftom uskoro treba da stignu u Venecuelu, a avioni i ratni brodovi će ih pratiti do luke, rekao je venecuelanski ministar odbrane Vladimir Padrino Lopes.

"Kada ti brodovi uđu u našu ekskluzivnu ekonomsku zonu njih će pratiti brodovi i avioni bolivarskih nacionalnih oružanih snaga", rekao je Padrino Lopes za argentinsku televiziju.

On je poredio tankere sa humanitarnom pomoći koje su Kina i Rusija takođe poslale da pomognu Venecueli u borbi protiv pandemije novog korona virusa.

Prema izveštajima medija, pet tankera napustilo je Iran poslednjih nekoliko dana i uputilo se ka venecuelanskim Karibima gde su SAD od početka aprila najavile veći nadzor organizovanog kriminala i rasporedile ratne i druge brodove. Američki zvaničnici nisu naveli bilo kakve planove da presretnu iranske tankere, niti su zapretili da će tako nešto pokušati. I Iran i Venecuela su pod američkim ekonomskim sankcijama kojime pogađaju oblast naftne industrije, kao i jedan broj zvaničnika u obe zemlje.

"Spremni smo na sve u svakom trenutku", rekao je venecuelanski predsednik Nikolas Maduro u govoru za državnu televiziju i zahvalio svom iranskom savezniku na podršci u njegovom sporu sa Vašingtonom.

foto: AP / Ariana Cubillos

Ni predsednik ni ministar nisu precizirali kada iranski brodovi sa naftom treba da stignu.

Teheran je upozorio na posledice ukoliko bi Vašington sprečio dolazak iranskih tankera u Venecuelu gde se pojačala nestašica benzina sa pandemijom korona virusa.

Iranska novinska agencija Fars je u subotu javila da su četiri američka ratna broda raspoređena u Karibima za moguću konfrontaciju sa iranskim tankerima.

Admiral Kreg Faler šef južne komande SAD u Karibima u ponedeljak je izjavio da SAD sa "zabrinutošću" prate akcije Irana u odnosu na Venecuelu, ali nije rekao ništa o tankerima.

Venecuela ima najveće rezerve nafte na svetu, međutim, njena proizvodnja je drastično pala, a stručnjaci to pripisuju lošoj upravi, nedostatku investicija i korupciji.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track