Najnovije vesti

PRITISNITE JAČE RUSIJU, PUTIN SE ODVAŽIO! Oštro upozorenje Bžežinskog: NATO mora da ojača VOJNU MOĆ!
Foto: EPA

bivši zamenik pomoćnika ministra odbrane SAD za Evropu

PRITISNITE JAČE RUSIJU, PUTIN SE ODVAŽIO! Oštro upozorenje Bžežinskog: NATO mora da ojača VOJNU MOĆ!

Planeta

Sjedinjene Američke Države ne vrše dovoljno snažan pritisak na Rusiju, što podstiče Moskvu na još provokativnije akcije, izjavio je bivši zamenik pomoćnika ministra odbrane SAD za Evropu i NATO Jan Bžežinski, koji je pozvao Vašington da uvede Rusiji nove sankcije i da NATO-u priključi nove zemlje, prenosi portal „RBK“.

Prema rečima Bžežinskog, zemlje NATO-a moraju jačati svoju vojnu moć, a Amerika treba da premesti više trupa u zemlje Istočne Evrope koje će tamo stalno boraviti, kao i da potpomogne stupanje Ukrajine i Gruzije u NATO. On je takođe istakao da je neophodna borba protiv lažnih informacija i pooštravanje sankcija protiv Rusije.

Sin bivšeg savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Zbignjeva Bžežinskog smatra da će „pragmatičan političar, kakav je predsednik Rusije Vladimir Putin, promeniti spoljnu politiku zemlje pod naletom novih ograničavajućih mera“.

Bžežinski je uveren da je aktuelna nedosledna politika SAD prema Rusiji samo doprinela tome da je „Putin preduzimao sve rizičnije korake a, moguće da ga je to još više odvažilo“.

Bžežinski je govorio na diskusiji u Komitetu za spoljna pitanja, posvećene mogućim vezama između Rusije i talibana.

Ranije je bivši ambasador SAD u Rusiji Majkl Makfol izjavio da predsednik SAD Donald Tramp ne reaguje na to što Rusiju optužuju za zavere sa teroristima grupe „taliban“, jer „pokušava da uspostavi prijateljske odnose“ sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

List „Njujork tajms“ je ranije, pozivajući se na anonimne predstavnike američkih obaveštajnih službi, objavio tekst u kojem je navedeno da je ruska vojno-obaveštajna služba nudila nagrade talibanima za napade na američke vojnike u Avganistanu, kao i da je predsednik SAD Donald Tramp informisan o tome.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...