PUTIN PATOSIRAO OPOZICIJU NA IZBORIMA: Jedinstvena Rusija dominantna, protivnici dobili tek poneko mesto!
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

prvi rezultati

PUTIN PATOSIRAO OPOZICIJU NA IZBORIMA: Jedinstvena Rusija dominantna, protivnici dobili tek poneko mesto!

Planeta -

Vodeća ruska stranka Jedinstvena Rusija zadržala je dominaciju na regionalnim izborima širom zemlje, ali su i opozicione stranke ostvarile pomake u nekim regionima, sudeći po prvim zvaničnim rezultatima objavljenim u ponedeljak.

Glasači u desetinama ruskih regiona u nedjelju su izašli na biračka mesta kako bi izabrali regionalne guvernere, i članove pokrajinskih i gradskih veća. Izbori su usledili nekoliko sedmica nakon što je najglasniji kritičar Kremlja, Aleksej Navaljni, otrovan nervnim agensom novičok iz sovjetske ere.

Izbori su značajan test za pristalice Navaljnog, koji su lobirali za osvajanje mesta u nekoliko regionalnih parlamenata.

Navaljni, kome je pozlilo na unutrašnjem letu u Rusiji 20. avgusta, prebačen je u bolnicu u Njemačkoj. Specijalističke laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile su da je Navaljni otrovan novičokom. Navaljnijevi saradnici optužili su Kremlj da je naredio trovanje, što ruski zvaničnici odlučno odbacuju.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Prošle je sedmice bolnica koja leči Navaljnog saopćila da se njegovo stanje poboljšalo, omogućujući doktorima da ga probude iz vještački održavane kome.

U gradu Novosibirsku, koji je Navaljni posetio nekoliko dana pre nego što mu je pozlilo, čelnik regionalnog sedišta njegove stranke, Sergej Bojko, osvojio je mesto u gradskom veću.

A u Tomsku, sibirskom gradu iz koga je Navaljni otputovao avionom za Moskvu u kome mu je pozlilo, njegova zastupnica Ksenija Fadejeva, također je osvojila mjesto u gradskom vijeću.

U brojnim regionima, pristalice Navaljnog koristile su strategiju "pametnog glasanja" tražeći od glasača da podrže kandidate koji imaju najbolje šanse da poraze suparnike iz Jedinstvene Rusije, bez obzira na njihova politička opredeljenja.

Izgleda da je takav pristup funkcionirao u nekim regijama, dok su opozicioni kandidati podržali Komunističku partiju, socijalistički orijentiranu stranku Pravedna Rusija i nacionalističku Liberalno demokratsku stranku u nekim regionima.

Uticaj tih pomaka tek treba da se vidi jer te tri stranke, iako su nominalno u opoziciji, obično podržavaju stavove Kremlja u ključnim temama, prenosi AP.

Kurir.rs/Avaz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track