Najnovije vesti

JEFTIN I LAKO DOSTUPAN: Evropska agencija odobrila deksametazon za lečenje korone
Ilustracija, Foto: Ana Paunković

smanjuje smrtnost za trećinu

JEFTIN I LAKO DOSTUPAN: Evropska agencija odobrila deksametazon za lečenje korone

Planeta

BRISEL - Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je korišćenje deksametazona za lečenje pacijenata obolelih od Kovida-19 koji imaju problema s disanjem.

Time je otvoren put da taj steroid postane drugi odobreni lek za lečenje zaraženih korona virsaopštila je, nakon što je razmotrila rezultate ispitivanja britanskih usom u Evropi, nakon remdesivira.

Evropska agencija naučnika, da ovaj lek može da se koristi za lečenje odraslih i adolescenata kojima je potrebna terapija kiseonikom ili respirator.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

Ispitivanje, pod nazivom "Recovery" (Oporavak), koje su sproveli naučnici s Univerziteta u Oksfordu, pokazalo je u junu da deksametazon smanjuje smrtnost za oko trećinu kod teško obolelih od Kovida-19.

Lek je, u međuvremenu, odobren u Japanu za primenu kod zaraženih korona virusom, prenosi Rojters.

Reč je o leku koji se koristi već decenijama, koji je jeftin i lako dostupan, a često se upotrebljava u lečenju niza Lek se koristi već decenijama, jeftin je i lako dostupan, a često se upotrebljava u slučaju raznih upalnih stanja.

Kompanije sada mogu da se prijave za licencu kod svojih nacionalnih regulatora ili u Evropskoj agenciji za lekove za proširenu upotrebu leka, prenosi SEEbiz.

EMA navodi i da je preporučena doza za odrasle i adolescente, stariji od 12 godina i težine od najmanje 40 kilograma, šest miligrana dnevno kroz deset dana.

Evropska komisija izdaje odobrenje za lekove i pritom obično sledi preporuke EMA.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...