KRVAVE BORBE U NAGORNO-KARABAHU: Poginulo 67 vojnika! Jermenija pozvala Sud u Strasburu da hitno reaguje! (VIDEO)
Foto: Profimedia/Sputnik

SUKOBI

KRVAVE BORBE U NAGORNO-KARABAHU: Poginulo 67 vojnika! Jermenija pozvala Sud u Strasburu da hitno reaguje! (VIDEO)

Planeta -

Borbe između snaga Jeremnije i Azerbejdžana u regionu Nagorno - Karabah nastavile su se jutros, a obe strane su u toj oblasti rasporedile teško naoružanje, saopštilo je danas jermensko Ministarstvo odbrane.

Portparol tog Ministarstva Artsrun Ovanisjan napisao je na svom Fejsbuku da su se borbe nastavile i tokom noći i da su oružane snage Jermenije ostvarile značajan uspeh, ali da prekida vatre nije bilo, prenosi Tas s.

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN o oblasti Nagorno-Karabah biće održana sutra na zahtev evropskih zemalja, saopštili su Frans presu diplomatski izvori.

Nemačka i Francuska su pokrenule tu inicijativu ali su je podržale druge evropske države - Estonija, Belgija i Velika Britanija, naveli su večeras isti izvori i dodali da će sednica biti iza zatvorenih vrata.

foto: EPA / Hayk Baghdasaryan

Prema poslednjem bilansu, najmanje 67 osoba stradalo je u nedavno započetom sukobu.

Ambasador Jermenije u Moskvi tvrdi da je Turska poslala oko 4.000 pobunjenika iz Sirije u borbe u Nagorno-Karabah regionu.

Jermenija pozvala Suda za ljudska prava u Strazburu da hitno reaguije

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu objavio je danas da je Jermenija zatražila hitno reagovanje te institucije u odnosu na Azerbejdžan, u kontekstu "prestanka napada na civile" u azerbejdžanskom regionu Nagorno-Karabah s većinskim jermenskim stanovništvom, u kojem su izbili sukobi.

Jermenija traži od Suda za ljudska prava da naloži azerbejdžanskoj vladi da prestanu napadi na civile, prenosi ANSA. Kako se navodi, Evropski sud za ljudska prava primio je "zahtev za hitne mere" od strane Jermenije, a u odnosu na Azerbejdžan.

ERDOGAN: Jermenija da se odmah povuče

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Jermenija mora odmah da se povuče sa teritorije Azerbejdžana koju je okupirala.

"Vreme je da se okonča kriza u regionu koja je započela okupacijom Nagorno-Karabaha", istakao je Erdogan i dodao da će u region ponovo doći mir pošto se Jermenija povuče sa azerbejdžanske zemlje koju je okupirala.

"Turska će nastaviti da stoji uz ... Azerbejdžan sa svim svojim resursima i srcem", naglasio je predsednik Turske.

foto: Profimedia / Adem ALTAN / AFP

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan rekao je juče da su borbena dejstva Azerbejdžana provokacija, a predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev tvrdi da su jermenske snage otvorile vatru i to takođe naziva provokacijom.

Ambasador Jermenije u Rusiji: Oko 30 državljana Jermenije poginulo u Karabahu

Ambasador Jermenije u Rusiji Vardan Toganjan izjavio je danas da je u sukobima između oružanih snaga Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu poginulo oko 30 državljana Jermenije.

"Informacije o žrtvama se razlikuju, a prema skorim podacima, jermenska strana ima oko 30 žrtava i uglavnom je reč o pripadnicima vojske", rekao je jermenski ambasador u izjavi za radio "Eho Moskve".

Po Toganjanovim rečima, tokom sukoba koji su se između dve vojske odvijali sinoć i rano jutros korišćen je širok spektar naoružanja, uključujući tešku artiljeriju, bacače plamena i borbene dronove, prenosi Tas s.

59 vojnika poginulo u Nagorno-Karabahu

Vlasti regiona Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom saopštile su danas da je još 28 njenih vojnika poginulo u sukobima sa azerbejdžanskim snagama, čime je ukupan broj njenih poginulih porastao na 59.

Jermenske i azerbejdžanske snage razmenjuju drugi dan zaredom žestoku vatru oko teritorije Nagorno-Karabaha, preneo je Rojters.

Obe strane optužuju onu drugu da koristi tešku artiljeriju.

Predsednik Azerbejdžana potpisao uredbu o mobilizaciji

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev potpisao je danas uredbu o delimičnoj vojnoj mobilizaciji, objavljeno je na sajtu predsednika.

"U skladu sa stavom 25. člana 109. Ustava, naređujem delimičnu vojnu mobilizaciju u Azerbejdžanu", navodi se u dokumentu, prenosi Tas s.

Kako se navodi, izdata je i naredba koja se posebno odnosi na državnu službu da se mobilišu vojni rezervisti i preduzmu mere za postizanje ciljeva u pogledu vojnog transporta.

Azerbejdžan:Turska nije poslala avione iz Sirije kao ispomoć

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev negirao je danas da je Turska poslala vojnike iz Sirije u Azerbejdžan kao ispomoć u sukobu sa jermenskom vojskom u regionu Nagorno-Karabah.

Ambasador Jermenije u Rusiji izjavio je ranije da je Turska poslala oko 4.000 boraca iz severne Sirije u Azerbejdžan kako bi pomogli Azerbejdžanu u borbama, prenosi Rojters.

"Glasine o raspoređivanju vojnika iz Sirije u Azerbejdžan su još jedna provokacija jermenske strane i potpuna besmislica", rekao je savetnik predsednika Hikmet Gadžijev.

Jerevan: Azerbejdžanska vojska nastavlja sa artiljerijskom paljbom

Predstavnik za medije jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan je na brifingu za novinare optužio Azerbejdžan da su nastavili sa artiljerijskom vatrom po naseljima u regionu Nagorno-Karabaha.

„Upravo sada u toku je artiljerijski napad na grad Martakert“, naveo je on, dodajući da se civilno stanovništvo za sada ne evakuiše.

On je izneo i nove podatke o broju ranjenih među pripadnicima snaga nepriznate republike Nagorno-Karabah – 200.

Jedan broj ranjenih prebačen je u bolnice u Jerevanu, dodao je on.

S druge strane, Državno tužilaštvo Azerbejdžana iznelo je podatke o broju ranjenih civila. Prema njihovim navodima taj broj je dostigao 26.

U Nagorno-Karabahu juče je došlo do c, a dve strane su se međusobno optuživale za pokretanje borbenih dejstava. Borbe su nastavljene i tokom noći i jutros.

Najmanje 39 mrtvih u sukobima u oblasti Nagorno-Karabah

Najmanje 39 ljudi je poginulo u sukobima u oblasti Nagorno-Karabah, saopštile su danas vlasti tog područja oko kojeg se decenijama spore Jermenija i Azerbejdžan.Prema novom bilansu, u sukobu je poginulo 32 boraca, petoro azerbejdžanskih civila i dvoje jermenskih civila.

Azerbejdžan nije saopštio broj žrtava. Nije jasno šta je juče izazvalo eskalaciju sukoba koji je bio pritajen od jula.

Jermenija: Povratili smo kontrolu na većem delu teritorije

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjijan izjavio je danas da je ministarstvo odbrane nepriznate oblasti Nagorno-Karabah uspelo da povrati kontrolu nad brojnim pozicijama koje je ranije zauzela azerbejdžanska vojska.

"Jedinice Artsaha povratile su kontrolu tokom borbi nad oblastima koje su ranije izgubili", rekla je ona, prenosi Tas s.

Kako je rekla, azerbejdžanske trupe su od jutros nastavile napade koristeći tešku artiljeriju i oklopna vozila, uključujući i teške sisteme za bacanje vatre.

foto: Profimedia

Poginula 32 vojnika u Nagorno-Karabahu

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan opovrgao je saopštenja azerbejdžanske strane o velikim gubicima jermenskih snaga u Karabahu.

Ministarstvo odbrane Karabaha izvestilo je o 32 poginula iako su se u medijima pojavili izveštaji, uz pozivanje na azerbejdžansko Ministarstvo odbrane, o tome da na jermenskoj strani navodno ima na stotine poginulih.

"Tokom noći nastavljene su borbe a naše oružane snage su ostvarile zavidne uspehe. Situacija nije mirna, borbe se nastavljaju i na nekim tačkama se vode praktično artiljerijski dueli. Informacije azerbejdžanske strane o gubicima naše vojske ne odgovaraju stvarnosti", napisao je Ovanisjan.

Grčka spreman da doprinese deeskalaciji u Nagorno-Karabahu

Grčka je osudila stradanje stanovništva u Nagorno Karabahu i izrazila spremnost da pomogne u smanjenju tenzija između Jermenije i Azerbejdžana.

U telefonskom razgovoru šefova diplomatije Grčke Nikos Dendijasa i Jermenije Zograba Mnacakanijana potvrđene su snažne prijateljske veze između ove dve zemlje.

Grčka je ranije izrazila posebnu zabrinutost zbog nove ekslacije neprijateljstava između Jermenije i Azerbejdžana i pozvala na suzdržanost, momentalni prekid neprijateljstava i povratak za pregovarački sto u okviru OEBS-ove grupe iz Minska, preneo je TAS.

"Mirovno rešenje za spor oko Nagorno Karabaha u skladu sa međunarodnim pravom jedini je način da se ostvare regionalna stabilnost i bezbednost", saopšteno je iz grčkog ministarstva inostranih poslova.

Azerbejdžan koristio turske avione prilikom napada

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska prilikom napada koristila turske avione F-16 koji su se već mesec dana nalazili u Azerbejdžanu za potrebe vojnih vežbi.

Kako je kazao, samim tim Azerbejdžan tokom napada na Nagorno-Karabah koristi najsavremenije naoružanje kojim raspolaže turska vojska.

Objavljena delimična mobilizacija u Azerbejdžanu

U Azerbejdžanu je objavljena delimična mobilizacija, navodi se u ukazu predsednika Ilhama Alijeva.

Igor Dodon pozvao zaraćene strane za pregovarački sto

Predsednik Moldavije Igor Dodon pozvao je zaraćene strane na Kavkazu da se što pre vrate za pregovarački sto.

"Kao predsednik Moldavije imam odlične odnose i sa rukovodstvom Azerbejdžana i sa rukovodstvom Jermenije. Zabrinuti smo zbog nastavka neprijateljstava i pozivamo lidere dve zemlje da ulože sve napore da se što pre vrate za pregovarački sto", rekao je Dodon.

Jermeni pronašli tela Azerbejdžanskih vojnika nakon oslobađanja zauzetih sela

Na desetine tela azerbejdžanskih vojnika završilo je na teritoriji pod kontrolom jermenskih snaga nakon oslobađanja ranije izgubljenih položaja na liniji fronta, rekla je u ponedeljak portparolka ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

"Kao rezultat oslobađanja niza ranije izgubljenih položaja od strane jedinica odbrambene vojske Arcaha, nekoliko desetina tela neprijateljskih vojnika završilo je na jermenskoj strani", napisala je Stepanjan na Fejsbuku.

Azerbejdžanci objavili još jedan snimak napada na Jermene

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je na Jutjubu snimak napada na jermenske tenkove.

"Još dva tenka jermenskih oružanih snaga uništena su preciznom vatrom naših jedinica", navodi se u opisu video snimka.

Situacija na liniji fronta u Nagorno-Karabahu pogoršala se ovog jutra. Vlasti te nepriznate republike objavile su da su Azerbejdžanci granatirali naseljena mesta i da ima žrtava među civilima.

Kurir.rs

Foto: Profimedia/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track