Najnovije vesti

NAUČNICI PROUČAVAJU ANTITELA: Imunitet na korona virus bi mogao da traje godinama, možda čak i decenijama
Foto: Profimedia

kovid-19

NAUČNICI PROUČAVAJU ANTITELA: Imunitet na korona virus bi mogao da traje godinama, možda čak i decenijama

Planeta

Imunitet na korona virus mogao bi trajati godinama, a možda čak i decenijama, pokazuje novo istraživanje uglednih naučnika iz laboratorije koja je otkrila da su osobe koje su se oporavile od bolesti COVID-19 razvile izdržljive nivoe B i T ćelija.

Ove ćelije neophodne su organizmu za borbu protiv virusa i mogu biti prisutne u telu veoma dugo.

Istraživači su analizirali uzorke krvi 185 pacijenata starosti od 19 do 81 godine, a koji su na početku pandemije bili pozitivni na koronavirus, te otkrili da većina njih ima dovoljno imunih ćelija za borbu protiv virusa i sprečavanje ponovne infekcije.

Pored toga, antitela su se pokazala kao izdržljiva, uz izuzetno slab stepen opadanja, što znači mnogo godina, a potencijalno i decenije zaštite od koronavirusa, prenosi Forbs.

Iako ovo istraživanje još nije recenzirano, Njujork tajms ga naziva "najsveobuhvatnijim istraživanjem odgovora imunološkog sistema na koronavirus".

Dopisnica Njujjork tajmsa Aporvi Mandavili pojašnjava da će velika većina pojedinaca zaraženih koronavirusom biti "veoma dugo zaštićena od ponovnih infekcija", dok vakcine mogu proizvesti još dužu zaštitu imuniteta.

"Verovatno nećemo trabati da vakcinišemo ljude svake godine kao što smo se plašili", piše Mandavili.

Vredi podsetiti da su naučnici nedavno otkrili da ljudi koji su preživeli virus SARS, koji je takođe uzrokovan koronavirusom, i dalje nose važne imunološke ćelije 17 godina nakon zaraze. Istraživači se takođe nadaju da proučavanje antitela može pomoći u razvoju lekova za sprečavanje ili lečenje COVID-19.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja