NIŠTA OD IZRUČENJA ASANŽA AMERIKANCIMA: Britanski sud odlučio o zahtevu SAD! Ipak nije konačno jer postoji i ova caka
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

pravda

NIŠTA OD IZRUČENJA ASANŽA AMERIKANCIMA: Britanski sud odlučio o zahtevu SAD! Ipak nije konačno jer postoji i ova caka

Planeta -

Britanski sud je danas odlučio da neće biti izručenja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Americi koja hoće da mu sudi za špijunažu posle objavljivanja stotina hiljada poverljivih dokumenata. Za svoje pristalice 49-godišnji Asanž je postao simbol borbe za slobodu informisanja.

O njegovoj sudbini odlučivala je sudija Vanesa Bericer u sudu Old Bejli u Londonu.

Na ovu odluku je moguća žalba tako da se sudska bitka u Veliko Britaniji sigurno neće tu završiti.

Ostaje da se sazna kakav će biti stav budućeg američkog predsednika Džoa Bajdena prema osnivaču Vikiliksa. Protiv Asanža pokrenut je postupak pod predsedništvom Donalda Trampa. Za vreme Trampovog prethodnika Baraka Obame, čiji je Bajden bio potpredsednik, američki sudovi su odustali od gonjenja Asanža.

Međutim pre 10 godna Bajden je poredio Asanža sa "visoko tehnološkim teroristom". Advokatica Stela Moris sa kojom Asanž ima dvoje dece rekla je u intervjuu za nemački list Der Špigel od nedelje da u londonskom zatvoru visoke bezbednosti Belmarš gde se on drži nijedan njegov advokat se nije pojavio od marta. Ona je rekla da Asanžova odbrana "ozbiljno hendikepirana".

"Ali situacija u zatvoru Belmarš je ništa u poređenju sa uslovima zatvora kojima će biti podvrgnut u SAD ako bude izručen", rekla je ona, ocenivši da bi Asanž tada bio "živ sahranjen".

Osnivač Vikiliksa je 11. aprila 2019. izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

SAD su zatražile izručenje Asanža koji se suočava sa ukupno 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude osuđen za špijunažu i izdaju zbog objavljivanja tajnih državnih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Avganistanu, preti mu zatvorska kazna od 175 godina.

SAD mu zameraju što je izložio opasnosti izvore američkih službi, što on osporava. Među dokumentima koje je objavio je video koji pokazuju civile ubijene pucnjima iz američkog borbenog helikoptera u Iraku u julu 2007. godine, među kojima i dvojicu novinara agencije Rojters. ; Britanski sud treba da odluči da li američki zahtev za izručenje ispunjava određene pravne kriterijume, i konkretno da li je nesrazmerna ili nespojiva sa ljudskim pravima.

Kristin Hrafnšon, glavni urednik Vikiliksa rekao je za Frans pres juče da je "skoro sigurno" da će se sud izjasniti protiv Asanža i osudio je pristrastnost u proceduri. ; U saopštenju objavljenom ovog vikenda on je ocenio da sama činjenica da je ovaj slučaj izveden pred sud i da je trajao toliko dugo predstavlja istorijski napad visokog nivoa na slobodu izražavanja.

Tokom pet nedelja suđenja u februaru i septembru advokati Džulijana Asanža osuđivali su "politički" proces zasnova na "lažima".

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track