ANTIKOVID MERE NA ČEKANJU: U Italiji nova vlada još nije formirana, a stara ne može da donosi odluke
Foto: Profimedia/Sergio Agazzi/Shutterstock Editorial

kriza italijanske vlade

ANTIKOVID MERE NA ČEKANJU: U Italiji nova vlada još nije formirana, a stara ne može da donosi odluke

Planeta -

Kriza italijanske vlade utiče i na mere koje se preduzimaju za sprečavanje širenja virusa kovida-19, a mediji špekulišu o tome šta je potrebno hitno preduzeti u vakuumu nastalim ostavkom stare vlada, i nove koja još nije formirana.

Zabrana međuregionalnog kretanja, izuzev u hitnim slučajevima, ističe 15. februara i još se ne zna da li će i ko tu zabranu produžiti.

Ukoliko se ne donese nova mera, među italijanskim regijama moći će da se putuje bez ograničenja, što zdravstveni radnici i službe ne odobravaju.

Kako piše list "Il Koriere dela Sera", uprkos tome što je poslednjih sedmica epidemiološka situacija stabilna, to ne znači i da je dobra, na šta ukazuje procenat zaraženih na broj testiranih osoba koji je stalno oko visokih pet odsto.

Takođe, činjenica da se širi broj područja gde se uvodi lokalni mini karantin, ukazuje da mere zabrane kao što je međuregionalni saobraćaj moraju ostati na snazi.

Problem je što vlada u ostavci ne može doneti novu odluku, jer dok se ne izabere nova izvršna vlast, stara može samo da odrađuje tekuće poslove.

A nova vlada u najboljem slučaju može početi sa radom 16. februara, dan nakon prestanka sadašnje zabrane međuregionalnog saobraćaja.

Novi mandatar za sastav vlade Mario Dragi može najranije u petak objaviti imena ministara, ali da bi nova vlada mogla zakonski funkcionisati neophodno je da prođe glasanje u parlamentu, što prema pisanju italijanskih medija ne može biti pre narednog utorka.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track