GODIŠNJICA POČETKA PANDEMIJE Italija je pre godinu dana prva uvela lokdaun, ovog vikenda slika je drugačija (FOTO)
Foto: EPA/DI MEO ALESSANDRO

u 10 od 22 regije 85 odsto svih zaraženih

GODIŠNJICA POČETKA PANDEMIJE Italija je pre godinu dana prva uvela lokdaun, ovog vikenda slika je drugačija (FOTO)

Planeta -

Pre tačno godinu dana, Italija je zbog korona virusa prva u Evropi uvela lokdaun. Ovog vikenda, trgovi su puni šetača, mogu se videti redovi ispred prodavnica, ali situacija i dalje nije povoljna, a preterano opuštanje nije poželjno. Na to upozoravaju i stručnjaci.

U poslednja 24 sata u Italiji je 251 osoba preminula od korona virusa, a među 300.000 testiranih, novih slučajeva zaraze je 14.931, saopštilo je danas ministarstvo za zdravstvo.

Navodi se da je u 10 od 22 regije i autonomne pokrajine Italije zabeleženo 85 odsto svih zaraženih.

Severna regija Veneto u poslednja dva dana beleži nagli porast inficiranih, u jednom danu više od 1.200 na ukupno pet miliona stanovnika regije.

Zbog širenja varijanti virusa, pre svega engleskog soja, stručnjaci traže oštre mere ograničenja. Za sada vlada uvodi mini ili lokalne crvene zone, gde su anti-kovid mere slične karantinu.

Italija, bolnica, korona, pandemija
foto: EPA / RICCARDO ANTIMIANI

Jedna od takvih je u provinciji Peskara, gde je lokalna bolnica na ivici kolapsa zog velikog priliva kovid-pacijenata. Nedostaju bolnički kreveti i osoblje, pa je uprava bolnice zatražila pomoć vojske.

Prepuni trgovi, redovi ispred prodavnica

Upozorenja i apeli vlasti građanima da izbegavaju velika okupljanja se slabo poštuju.

Rim, Italija, korona virus
foto: EPA/DI MEO ALESSANDRO

U Rimu, Napulju, Torinu i ostalim gradovima širom Italije centralni trgovi i ulice su prepuni šetača, barovi i restorani takođe, pred prodavnicama su redovi kupaca, pa policija čije je pojačano prisustvo vidno, interveniše zatvarajući pojedine zone.

Rim, Italija, korona virus
foto: EPA/DI MEO ALESSANDRO

Za godinu dana od početka epidemije, u Italiji je od korona virusa preminulo više od 96.000 ljudi, a ukupan broj zaraženih je oko tri miliona.

Godišnjica početka pandemije

Ovog vikenda se navršava godinu dana otkako je Italija zbog korone prva u Evropi uvela lokdaun - zatvaranje je obuhvatilo određene regije, poput Lombardije i Emilija-Romanja, i specifične sektore kao što su delom škole, a drastične mere su šokirale svet, piše Gardijan.

U tom trenutku, Italija je imala 152 registrovana slučajeva i troje preminulih od kovida, pa je sve delovalo kao preterana reakcija, dodaje se u tekstu.

Međutim, kako su dani prolazili, mere su postajale sve restriktivnije - do 4. marta sve škole u Italiji su zatvorene, a nedelju dana kasnije, cela zemlja je bila pod lokdaunom.

Italija, skole, korona virus
foto: EPA/Mourad Balti Touati

Do 12. marta preminulo je više od 1.000 ljudi, a samo za još četiri dana, umrlo je još 1.000.

"U većini zemalja su u to vreme trajale žurke, kada su Italijani bili zarobljeni u svojim domovima, gledajući na televiziji scene kao iz filmova o apokalipsi - medicinare u specijalnim odelima, bolnička odeljenja prepuna boca za kiseonike i mrtvačnice tako nabijene kovčezima da je vojska bila pozvana u pomoć", podsetio je Gardijan.

Uskoro, Italija je imala skoro 1.000 mrtvih na dan, a lokalne novine bile su prepune čitulja.

Ubrzo su usledila i nova žarišta u Evropi, najpre u Španiji, pa se korona proširila praktično na ceo svet.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track