NEMAČKI DOKTORI UPOZORILI NA TABU TEMU: Više od 90 odsto najteže obolelih od korone su migranti, o tome se ne govori!
Ilustracija, Foto: Profimedia/Utrecht Robin/ABACA/Abaca Press

nedovoljno informisani

NEMAČKI DOKTORI UPOZORILI NA TABU TEMU: Više od 90 odsto najteže obolelih od korone su migranti, o tome se ne govori!

Planeta -

Više od 90 odsto pacijenata sa najtežim oblicima kovida-19 u Nemačkoj potiču iz useljeničkog miljea, rekao je poznati nemački lekar pulmolog Tomas Vošar, o čemu je upozorio i nemačkog ministra zdravlja.

"Ta tema je tabu u Nemačkoj", dodao je Lotar Viler, čelni čovek najvećeg nemačkog zdravstvenog instituta „Robert Koh“.

Tomas Vošar, pulmolog, šef klinike za plućne bolesti u Morsu i predsednik nemačkog udruženja pulmologa, kazao je na stručnoj konferenciji da su istraživanja pokazala kako su najbolesniji oni pacijenti koji imaju "komunikacijsku barijeru u Nemačkoj", prenosi nemački „Bild“.

Vošar je dodao da je o tome upozorio kancelarku Angelu Merkel i ministra zdravlja Jensa Špana.

Vošar je dodao da upozorenja nemačke vlade o opasnosti od virusa „ne dopiru do migrantskih zajednica“. Naveo je i da su podaci o kojima govori prikupljeni u jedinicama intenzivne nege od novembra do januara.

„Prema mojoj analizi, više od 90 odsto intubiranih, najteže obolelih pacijenata, dolazi iz useljeničkog miljea“, rekao je Vošar.

Šef instituta „Robert Koh“ Lotar Viler rekao je da je to tabu-tema i dodao da je među pacijentima u intenzivnoj nezi zbog korone, čak 50 odsto muslimana, iako oni čine samo 4,8 odsto stanovništva u Nemačkoj.

Jens Špan
Jens Špan foto: EPA/Omer Messinger

Viler je pozvao nemačke vlasti da pokušaju da dopru do migranata.

„Postoje paralelna društva u našoj zemlji. To možete ispraviti samo terenskim radom, na primer, preko imama u džamijama, ali mi to ne uspevamo“, dodao je Viler.

Kako navodi „Bild“, ova tema je u Nemačkoj tabu, jer vlada strahuje da bi mogla da izazove rasnu debatu.

Pitanje migranata i njihove integracije veoma je osetljivo u Nemačkoj, naročito otkako je ta zemlja primila veliki broj njih iz Sirije.

Nemački institut „Robert Koh“ nije do sada objavio podatke o virusu korona kod različitih etničkih grupa, kao što je to urađeno u nekim drugim zemljama.

Kurir.rs/Bild/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track