POSLE OVOG SNIMKA KOREJCI NEĆE KUPOVATI KINESKI KUPUS: Pogon za preradu ove namirnice ogoljen do kraja! (VIDEO)
Foto: EPA/ADRIAN BRADSHAW

bruka

POSLE OVOG SNIMKA KOREJCI NEĆE KUPOVATI KINESKI KUPUS: Pogon za preradu ove namirnice ogoljen do kraja! (VIDEO)

Planeta -

Snimci pogona za preradu kupusa u Kini privukli su masovnu pažnju u Južnoj Koreji i izazivaju zabrinutost zbog bezbednosti hrane.

Video snimci fabrike na neidentifikovanoj lokaciji prikazuju radnike kako stoje unutar područja sa ukiseljenim kupusom Napa kako pluta u zamuljanoj vodi.

Muškarci koji prolaze kroz kupus viđeni su bez zaštitne opreme dok se goli do pasa kreću kroz vodu. Drugi šetaju bazenom obuveni.

Prikazane su glave kupusa kako se prebacuju iz bazena na drugu lokaciju kroz zarđali kanal, izvestila je južnokorejska mreža JTBC.

Bazen je napravljen nakon što su radnici iskopali otvorenu jamu i prekrili je vinilom, navodi Jonhap.

Video snimci su se prvobitno pojavili na južnokorejskim platformama društvenih medija u junu 2020, ali široku pažnju nisu stekli tek u nedelju. Originalni snimci su postavljeni na kinesku platformu za društvene medije Veibo i možda su izbrisani, navodi se u izveštajima.

Južna Koreja uvozi fabrički proizvedeni kimchi iz Kine. Obim uvoza rastao je tokom decenija. Kimchi je začinjeno jelo od kupusa korejskog porekla, ali su mnoge južnokorejske kompanije proizvodnju prebacile u Kinu, navodeći niže troškove.

Kineski državni mediji ranije su tvrdili da Južna Koreja uvozi iz Kine najmanje 80 odsto svojih gotovih kimčija.

Kina možda reaguje na sve veće probleme sa sigurnošću hrane u Koreji.

Južnokorejski diplomatski izvor u Kini rekao je Jonhapu da pogon za preradu kupusa na snimcima ne priprema hranu za izvoz, pozivajući se na navodni razgovor sa kineskom Generalnom upravom carina.

„Kupus za kimči mora da se kiseli 24 sata u frižideru“, rekao je Jonhapov izvor. "Predstavnici [južnokorejskih] proizvođača takođe su rekli da video prikazuje postrojenje koje nije deo procesa proizvodnje kimčija."

Kina i Južna Koreja sparingovale su oko porekla kimčija. Južnokorejski aktivisti rekli su da Kina pokušava da prisvoji korejsku kulturu. Pekinški državni mediji opovrgli su tvrdnje.

Kurir.rs/UPI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track