VELIKA BEŽANIJA DIPLOMATA IZ SEVERNE KOREJE: Ne mogu da izdrže najstroži karantin na svetu, i vojnici grupno beže u Kinu (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/AHMAD YUSNI

opasno

VELIKA BEŽANIJA DIPLOMATA IZ SEVERNE KOREJE: Ne mogu da izdrže najstroži karantin na svetu, i vojnici grupno beže u Kinu (VIDEO)

Planeta -

Ruske diplomate koje su pobegle iz Severne Koreje opisale su akutni nedostatak lekova i druge osnovne robe u zemlji, ukazujući na krizu podstaknutu jednim od najstrožih karantinskih režima na svetu usred pandemije koronavirusa.

U pismu objavljenom na mreži u četvrtak, zaposleni u ruskoj ambasadi u Pjongjangu opisali su "kolektivni izlazak" stranog diplomatskog osoblja za koji su predviđali da "nažalost neće biti poslednji" zbog nepodnošljivih uslova u glavnom gradu Severne Koreje.

"Moguće je razumeti one koji napuštaju [severno] korejsku prestonicu. Teško da svi mogu podneti bez presedana totalna ograničenja [za pojedince], oštar deficit osnovnih životnih dobara, uključujući lekove, nedostatak bilo kakve mogućnosti za rešavanje zdravstvenih problema ", napisali su članovi osoblja ruske ambasade.

Rusija ima jedno od najvećih stranih diplomatskih otisaka u Severnoj Koreji, ali osoblje je počelo da odlazi zbog nestašice i problema sa nabavkom ključnih lekova. U Pjongjangu je "jedva da je ostao koji diplomata", navodi se u pismu ambasade, u kojem je ukupno ukupno međunarodno prisustvo u Severnoj Koreji bilo 290 ljudi. Svi, osim trojice stranih humanitarnih radnika, evakuisali su zemlju od prošlog decembra, prema izveštajima, a prošle nedelje Ujedinjene nacije tvrde da u toj zemlji nema više stranog osoblja.

U februaru su ruske diplomate i članovi njihovih porodica bili primorani da se prevezu dresinom preko granice nakon što su proveli više od 30 sati u vozu od Pjongjanga do granice.

Granice Severne Koreje su u stvari zatvorene od prošlog januara u verovatno najtežem karantinu zbog korone na svetu. Analitičari kažu da su mere omogućile vladi da poveća kontrolu nad svakodnevnim životom na nivo sličan gladi 1990-ih.

Iako je malo podataka procurilo iz zemlje, bilo je nagoveštaja nestašice hrane i produbljivanja krize. Šest severnokorejskih graničara prebeglo je u Kinu prošle sedmice nakon opisa "gladi i umora". Iako su prebezi česti, neobično je da tako velika grupa odjednom pređe granicu.

U izveštaju od prošlog meseca, viši istraživač za Severnu Koreju za Hjuman rajts voč rekao je da su joj prošle godine rekli da nedostaje hrane, sapuna, paste za zube i baterija. Severnokorejska trgovina sa Kinom opala je za oko 80%, a uvoz hrane i lekova prošle godine pao je blizu nule, dok je vlada tvrdila da bi trgovina, zajedno sa "žutom prašinom" koja duva preko granice iz Kine, mogla dovesti do širenja od virusa. Jake poplave takođe su potkopale poljoprivrednu proizvodnju, pogoršavajući nestašicu hrane u zemlji, napisala je istraživač Lina Jon.

Ona je uporedila nove "ekstremne mere" sa "ultra strogim kontrolama u proteklim decenijama, kada je vlada kontrolisala sve informacije i distribuciju hrane i materijala, zabranjujući aktivnosti" slobodnog tržišta ". Ovi uslovi doveli su do masovne gladi 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza i propadanja zaliha hrane ".

Zvanično, Severna Koreja nije prijavila nijedan slučaj koronavirusa u zemlji, pripisujući stroga ograničenja putovanja i karantin. Ali analitičari veruju da je možda bilo slučajeva u vojsci i pograničnim gradovima koje je vlada kasnije stavila u karantin.

Severna Koreja će dobiti 1,7 miliona doza vakcine Okford / AstraZeneka u okviru programa Kovaks Svetske zdravstvene organizacije, koji isporučuje vakcine zemljama sa srednjim i niskim prihodima.

Jon je pozvao Bajdenovu administraciju i druge strane vlade da daju prioritet naporima za pomoć Severnoj Koreji, umesto da se uglavnom fokusiraju na pregovore o svom programu nuklearnog naoružanja. Prošlog meseca zemlja je nastavila sa ispitivanjima krstarećih i balističkih raketa kratkog dometa.

"Za svet je vitalno važno da se seti ljudi Severne Koreje, a ne samo njenog nuklearnog oružja", napisala je ona.

Kurir.rs/Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track