PREDAH OD KORONE TRAJAĆE SAMO GODINU DANA: Toliko će virusu trebati da postane imun na postojeće vakcine
Foto: Profimedia

šok istraživanje

PREDAH OD KORONE TRAJAĆE SAMO GODINU DANA: Toliko će virusu trebati da postane imun na postojeće vakcine

Planeta -

Svet ima manje od godinu dana pre nego što vakcine prve generacije covid-19 postanu potpuno neefikasne, kažu svetski poznati epidemiolozi i virolozi. Nejednaka vakcinacija stanovništva na planeti dovešće do sve većeg broja virusnih mutacija, a to će imati vrlo negativan uticaj na zaštitu koju pružaju postojeće vakcine, kao i na bolest koronavirusa.

Mračna prognoza samo godinu dana predaha koju su nam dale postojeće vakcine nije mišljenje nijednog epidemiološkog paranoida, već čak dve trećine najistaknutijih stručnjaka i naučnika iz 28 zemalja - izveštava londonski Gardijan. Dve trećine njih 77 misli tako, a preostala trećina je još pesimističnija i drži da imamo samo devet meseci ili manje da dođemo do novih i mudrijih vrsta!

Perzistentne niske stope vakcinacije u mnogim zemljama povećaće verovatnoću mutacija u potpunosti otpornih na vakcine, rekao je 88 ispitanika među naučnicima koji rade u poznatim i uglednim institucijama kao što su Džon Hopkins, Jejl, Imperijal Koledž, ili Univerzitet u Edinburgu.

„Nove mutacije se javljaju svakog dana. Ponekad pronađu nišu koja ih čini sposobnijima od njihovih prethodnika. Ove varijante bolesti mogle bi efikasnije da prenose i izbegavaju imunološki odgovor čoveka na prethodne sojeve “, rekao je Greg Gonsalves, profesor epidemiologije na univerzitetu Iale. Ako se ceo svet ne podeli, igralište za virus, prema njegovom mišljenju, ostaje širom otvoreno za sve više mutacija koje će zahtevati mnogo jače vakcine.

Prema ovom epidemiologu, oni koji su vakcinisani uskoro će morati ponovo da se vakcinišu, a mRNK vakcine poput Fajzer i Moderna mogle bi da igraju značajnu ulogu u tome. Oni se mogu prilagoditi novim varijantama virusa mnogo brže od ostalih - u roku od nekoliko nedelja ili meseci. Njihova ključna mana je, međutim, u nedostupnosti i skupoći, što u velikoj meri umanjuje mogućnost da ih stignu najsiromašniji.

Hrvatska nije među siromašnima, pa je ove vakcine teško nabaviti. I iz tog razloga, između ostalog, do sada nijedna doza nije vakcinisala ni devet odsto naše populacije. Velika Britanija i SAD već su vakcinisale četvrtinu stanovništva sa najmanje jednom dozom, a pored toga imaju na zalihama još stotine miliona doza. Južna Afrika ili Tajland, međutim, još nisu vakcinisali ni jedan procenat svog stanovništva. Kovaks, globalna inicijativa za snabdevanje siromašnih zemalja vakcinom, trebalo bi da do kraja ove godine vakcinom opskrbi samo 27 procenata stanovništva, što je znatno ispod praga od 70 procenata za sticanje kolektivnog imuniteta.

Mnoge siromašne i manje siromašne zemlje planiraju da vakcinišu svoje odrasle populacije do leta, ali to će se postići na nekoliko mesta u svetu, iako je selektivna vakcinacija samo nekih područja i slojeva planete izuzetno opasna zbog razvoja mutacija . Globalnoj trci protiv virusa hitno je potreban jedinstveni globalni ritam, ako ne želimo da dozvolimo da nas obuzme opaka bolest.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track