I TO SE KONAČNO DESILO: Dva ljuta rivala pogledala se oči u oči: Ovako je protekao susret F-35 i SU-30SM na nebu Baltika! VIDEO
Foto: Printscreen Youtube/ Fighterbomber

Igra mačke i miša

I TO SE KONAČNO DESILO: Dva ljuta rivala pogledala se oči u oči: Ovako je protekao susret F-35 i SU-30SM na nebu Baltika! VIDEO

Planeta -

I to se konačno desilo. Svi su očekivali da će biti na Crnom moru, a desilo se na Baltiku. Susret dva nebeska rivala italijanskog F-35A i ruskog Su-30SM.

Na društvenim mrežama danas je osvanuo snimak presretanja ruskog strateškog bombardera Tu-95 iznad Baltika, kome su se prikuljučila na nebeskim visinama italijaski F-35, koji je leteo pored njega.

Italijanski lovci su se zatim udaljili i dobili su ubrzo neočekivano društvo. Njima se približio naoružani Su-30 MS.

Posle kraćeg leta italijanski piloti su se udaljili, dok je suhoj nastavio svoj let.

Italijanske vazduhoplovne snage su 3. maja ove godine preuzele dužnost čuvanja neba iznad baltika od Nemačke.

Misiju po prvi put vrše borbeni avioni F-35A iz sastava 13. italijanske avio-grupe.

Inače, vazdušni prostor baltičkih zemalja od ulaska u NATO 2004. godine štite vazduhoplovne snage zemalja-članica Alijanse na rotacionoj osnovi na svakih šest meseci. Vazdušne snage Alijanse stacionirane su u estonskoj avio-bazi Emati i litvanskoj bazi Zoknjaj.

Igre mačke miša između ruskih aviona i letelica članica alijanse nisu retka pojava na nebu Baltika. Često se dešava da lovce alijanse poput F-16, Jurofajter Tajfun 2000 pa sad i F-35 presretnu ruskoi lovci. Uglavnom do sada upotrebljavani su Su-27 moranričke avijacije i MiG-31BM, a sad se toj listi priključio i Su-30.

SU-30, F-35
foto: Foto Printscreen Youtube/ Fighterbomber

Od izbijanja novog hladnog rata posle aneksije Krima i zaoštravanja situacije na granici Ukrajine sa Rusijom i Baltičkih država i Rusije presretanja letelica alijanse su veoma česta. Ne prođe ni par dana da se ne beleže novi incidenti presretanja.

U svakom slučaju igre mačke i miša se završavaju povlačenjem jednog od aktera.

SU-30, F-35
foto: Foto Printscreen Youtube/ Fighterbomber

Inicidenti nad Baltikom

20.april 2021.

Poslednji incident nad Baltikom dogodio se 20. aprila ove godine kada su Nemačka, Danska i Finska podigle su dežurne pare lovaca koji su ispratili let dva ruska strateška bombardera TU-160 "Beli labudovi".

Dva strateška bombardera Tu-160 izveli su planirani let u vazdušnom prostoru iznad neutralnih voda Baltičkog mora, saopštilo je tad rusko Ministarstvo odbrane.

„Let su pratili lovci Su-35 ruskih vazduhoplovnih snaga i Su-27 mornaričke avijacije ... U određenim fazama rute ruske strateške "raketonosce" pratili su lovci Jurofajter Tajfun nemačkog vazduhoplovstva, F-16 danskog vazduhoplovstva, F-18 finskog vazduhoplovstva “, kaže se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

03.03.2021.

Ruski Suhoj-27 borbeni avion presreo je dva B-1B Lanser bombardera koji pripadaju američkom ratnom vazduhoplovstvu, a susret se dogodio iznad Baltičkog mora. Ruski radari su prethodno detektovali dve mete koje se približavaju ruskoj teritoriji, preneo je TAS S. Odmah je podignut ruski Suhoj-27 iz zapadne vojne baze u Rusiji da presretne bombardere.

"Posada ruskog borbenog aviona je identifikovao avione kao B-1B strateške bombardere i oni pripadaju SAD", navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

Američki bombarderi nisu narušili ruski vazdušni prostor i napustili su područje, dodaje se.

8.09.2020.

Ruski mlazni avion Su-27 ispratio je američki izviđački avion RC-135 i švedski izviđački "gulfstrim" iznad Baltičkog mora, saopštio je tad ruski Nacionalni centar za kontrolu odbrane.

Prema navodima centra, ruskim merama za kontrolu vazdušnog prostora primećeno je kako se dve vazduhoplovne mete približavaju ruskoj granici.

Lovac Su-27 poleteo je kako bi identifikovao i odvratio mete.

Avion je identifikovao mete kao američki izviđački avion RC-135 i švedski izviđački avion "Gulfstrim" , dodaje centar.

15.06.2020.

Snage protivvazdušne odbrane Rusije otkrile su let strateškog aviona B-52H američkog ratnog vazduhoplovstva i izviđačkih letelica iznad neutralnih voda Baltičkog mora i uputile ruske lovce da ih prate, saopštilo je bilo Ministarstvo odbrane Rusije.

„Dežurne snage protivvazdušne odbrane Zapadnog vojnog okruga su 15. juna 2020. pravovremeno otkrile dejstva strateških bombardera B-52H američkog ratnog vazduhoplovstva i strane izviđačke avione iznad neutralnih voda Baltičkog mora i uputile ruske lovce da ih isprate".

„Nije bilo dozvoljeno narušavanje državne granice Rusije. Letovi ruskih aviona izvršeni su u strogom skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora“, dodaje se.

Strateški i izviđački avioni američkog ratnog vazduhoplovstva i zemalja NATO-a lete iznad Baltičkog mora u okviru vojnih vežbi „Baltops 2020“.

25.04.2020.

Rusija je podigla dva lovca Su-27 kako bi identifikovala i pratila avion F-16 belgijskih Vazduhoplovnih snaga, koji se približavao zapadnoj granici Rusije, saopštila je pres-služba Baltičke flote.

Kako se navodi, 24. aprila tokom redovnih letova avijacije Baltičke flote nad neutralnim vodama Baltičkog mora, identifikovana je vazdušna meta koja se kretala ka državnim granicama Rusije.

"Piloti ruskih lovaca približili su se i identifikovali avion F-16, kao i broj letelice, koja je pripadala Vazduhoplovnim snagama Belgije“, navodi se u saopštenju i dodaje da su ruski lovci pratili stranu letelicu.

Iz ruskog Ministarstva odbrane je potvrđeno da su ruski lovci nastavili da izvršavaju zadatke vojne obuke nakon što je F-16 promenio kurs, udaljavajući se od državne granice Rusije.

„Letovi ruskih aviona obavljeni su strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora“, istakla je pres-služba.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track