Šef opozicije Izraela: Bez SAD ne možemo na Iran

Šef opozicije Izraela: Bez SAD ne možemo na Iran

Planeta -
Vojni udar bez podrške Sjedinjenih Država bio bi "katastrofa" i samo odložio iranske nuklearne planove, poručio lider opozicije Šaul Mofaz

JERUSALIM - Izraelski mogući udar na iranska nuklearna postrojenja ne bi imao efekta bez američke podrške, izjavio je danas izraelski lider opozicije Šaul Mofaz (Shaul)."Izrael ne može strateški promeniti iranski nuklearni program", naglasio je Mofaz govoreći na izraelskoj televiziji. On je dodao da bi vojni udar bio "katastrofa" i da bi samo odložio iranske nuklearne planove.

Vašington se ranije založio za vojnu akciju protiv Irana kako bi se ta zemlja sprečila u stvaranju nuklearnog arsenala, ali je istovremeno upozorio svog vernog saveznika Izrael da se ne zatrčava sam u vojnu akciju i da bi trebalo biti strpljiv i dati šansu sankcijama međunarodne zajednice da proizvedu željeni efekat. Izrael smatra persijsku državu egzistencijalnom pretnjom za svoj opstanak zbog iranskog nuklearnog i raketnog programa, podrške te zemlje radikalnim antiizraelskim grupacijama u Libanu kao i permanentnih izjava iranskih zvaničnika da Izrael treba uništiti.

Zapad je veoma zabrinut zbog iranskog nuklearnog programa za koga veruje da je namenjen osvajanju tehnologije za dobijanje atomske bombe, dok Iran tvrdi da je program namenjen dobijanju struje i izotopa za lečenje malignih bolesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja