KURIR TELEVIZIJA

PUTIN PROMENIO PETORICU AMERIČKIH KOLEGA: Evo sa kim se najbolje slagao i najčešće viđao VIDEO

Planeta -

Prvi sastanak Vladimira Putina i američkog kolege Džozefa Bajdena otkako je inaugurisan, održan je danas u Ženevi.

Bez obzira na to da li je obavljao dužnost šefa države ili premijera, okom više od 20 godina na čelu Rusije, bilo kao predsednik ili premijer, Vladimir Putin je tokom više od dve decenije na čelu Rusije upoznao petoricu američkih predsednika.

Međutim, pokušaji izgradnje dobrih odnosa nikada nisu potrajali. Redovno je dolazilo do zahlađenja odnosa na relaciji Vašington-Moskva, a svaki američki predsednik je imao svoj komentar i mišljenje o ruskom lideru.

VLADIMIR PUTIN I BIL KLINTON

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

Sastali su se 6. septembra 2000. godine u predsedničkom apartmanu njujorškog hotela „Valdorf Astorija“, a njegova tema bila je nuklearna podmornica „Kursk“ koja je potonula mesec dana ranije.

PUTIN I DŽORDŽ BUŠ

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

Opuštanje napetih odnosa Rusije i SAD počelo je u junu 2001. Posle prvog susreta sa predsednikom Putinom, na samitu u Sloveniji Džordž Buš rekao je da je ruskog lidera pogledao u oči i „shvatio njegovu dušu“. Buš i Putin su pred novinarima pokušali da pokažu da su odnosi dve zemlje jaki i stabilni. Džordž Buš je pokušao da šarmira Putina koga je ugostio na svom imanju u Teksasu iste godine, ali je taj odnos zahladio 2008. godine posle ruske invazije na susednu Gruziju.

OBAMA I PUTIN

2009. godine američki predsednik Barak Obama pokrenuo je koncept „resetovanja“ odnosa Vašingtona i Moskve, u vreme kada je Putin prešao na mesto premijera Rusije. Iako je počelo dobro, potpisivanjem novog sporazuma o nuklearnom razoružanju 2010. godine, nije dugo potrajalo. Obama i Putin kratko su razgovarali 2014. godine, oko 15 minuta, tokom neformalnog susreta svetskih lidera. To je bio prvi susret dvojice lidera od početka krize u Ukrajini. Obama i Putin kratko su razgovarali i 2016 godine na marginama samita G20 u Kini.

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

TRAMP I PUTIN

Američki predsednik Donald Tramp je još tokom predizborne kampanje obećao da će uspostaviti dobre odnose s Rusijom. Tramp i Putin su se prvi put sreli 2017. godine na marginama Samita G20 u Hamburgu.

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

Putin je samu činjenicu da su se sastali opisao kao pozitivan znak. Sastanak je trajao dva sata i 16 minuta. Putin i Tramp su se od 2016. do 2020. sreli pet puta, a ono što je obeležilo te susrete su neskrivene simpatije koje je američki predsednik pokazivao prema ruskom lideru.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track