NEMA VEČERNJE ŠETNJE: Popularna turistička destinacija nesvakidašnjim merama pokušava da se izbori sa koronom
Foto: Profimedia

nema jela ni đubreta

NEMA VEČERNJE ŠETNJE: Popularna turistička destinacija nesvakidašnjim merama pokušava da se izbori sa koronom

Planeta -

Dok se turisti vraćaju u Italiju, jedan od popularnijih gradova odlučan je da se izbori i sa njima i sa pandemijom korone.

Firentisnke vlasti saopštile su da će najpopularnija mesta za noćni život u gradu biti zatvorena za posetioce, osim ako ne večeraju ili ne sede na piću u tom kvartu. Gradonačelnik Firence Dario Nardela potpisao je nalog kojim se ljudima zabranjuje da šetaju popularnim mestima u četvrtak, petak i subotu uveče.

Pristup popularnim mestima u centru grada tako je zbranjen od 21 do 6 ujutru, osim ako posetioci ne odlaze u barove i restorane koji tu rade.

Jedenje i ispijanje pića na stepenicama bazilike Santo Spirito zabranjeno je 24/7 kao i okupljanje na stepenicama obližnjih crkava i palata u istorijskom jezgru grada.

Zabrane će, uprkos žestokom protivljenju i kritikama turističkih radnika, ostati na snazi do kraja pandemije.

U međuvremenu, oglasio se i direktor popularne Ufici galerije, koja je dom jedne od najpoznatijih kolekcija renesansne umetnosti na svetu, koji je pozvao na uvođenje takozanog "poreza na sendvič" odnosno oporezivanja uličnih prodavaca brze hrane koju konzumiraju turisti i potom omote bacaju po gradu i dvorištu palate Ufici.

Iako su stanovnici pozdravili njegov predlog, udruženja malih i srednjih preduzeća proglasile su ga "apsurdnim" i podsetili da je Firenca "rođena na uličnoj hrani" i da ima "kulturu ulične hrane", alidirajući na lamperdoto, lokalni delikates od kravljeg želuca koji se služi u sendvičima. I oni se, međutim, slažu da bi oporezivanje bahatih turista bilo dobra ideja.

"Želimo turiste ali one koji se ponašaju civilizovano", naveli su oni.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track