AMERIČKI SUPERLOVAC PRIZEMLJILA LOŠA FARBA: Zbog problema sa lopaticama motora 46 stelt aviona F-35 van službe VIDEO
Foto: printscreen YT

DRAMA

AMERIČKI SUPERLOVAC PRIZEMLJILA LOŠA FARBA: Zbog problema sa lopaticama motora 46 stelt aviona F-35 van službe VIDEO

Planeta -

Ukupan broj od 46 stelt lovaca F-35 trenutno nema funkcionalne motore zbog stalnog problema sa zaštitnim slojem toplote na lopaticama rotora turbine koji se troše brže nego što se očekivalo.

Budući da se centar za održavanje motora sada suočava sa zaostatkom u popravljanju, pogođene su flote F-35, a flota američkog vazduhoplovstva suočena je sa najznačajnijim nedostatkom raspoloživosti.

Na saslušanju pred Pododborom američkog doma za oružane snage za taktičke vazdušne i kopnene snage juče je general-potpukovnik vazduhoplovstva Erik T. Fik, direktor Kancelarije za zajednički program F-35, potvrdio da je 41 američki ratni vazduhoplov F-35, kao i jedan zajednički udarni lovac američkog marinskog korpusa, drugi američke mornarice, a tri koja su isporučena stranim vazduhoplovnim snagama prizemljena su bez motora. Te cifre su bile od 8. jula.

Tačan broj koliko svakoj od F-35 varijanti nema motore je nejasna. Vazduhoplovstvo i mornarica lete samo F-35A, odnosno F-35C, ali marinci operišu i F-35B i F-35C, a različiti modeli su u službi drugih vojnih snaga širom sveta.

Što se tiče vazduhoplovstva, konkretno, od 8. maja ove godine, služba je primila 283 F-35A, što znači da oko nešto manje od 15 procenata zajedničkih udarnih lovaca službe ne može da se leti zbog nedostatka motora.

„Oni su sklonjeni zbog neočekivane degradacije kalcijum-magnezijum-alumino-silikat (CMAS) na raspoređenim F-35A“, napisao je na Tviteru Stiv Trimble, urednik odbrane Aviation Vika-a i prijatelj sajta Vor Zon. „I samo skladište je usko grlo, s vremenima okreta po dvostruko planiranim stopama ranije ove godine.“

U pitanju je skladište za teško održavanje F135 u vazduhoplovnoj bazi Tinker, Oklahoma, koje brine o turboventilatorskim motorima F-35, koje proizvode Pret & Vitni. Teški centar za održavanje primarno je skladište za popravke svih motora F135, uključujući i one kojima upravljaju jedinice mornarice i marinaca, kao i neki strani partneri u programu F-35.

Iako je Trimbl primetio da te stope depoa „sada opadaju“, ovo nije dobra vest za program koji je poslednjih meseci pretrpeo popriličan pad, s kritikom operativnih troškova, posebno koji se protežu sve do vrh vazduhoplovstva.

Takođe je vredno pažnje da ovaj određeni problem sa motorom bruji već neko vreme. Nedostatak elektrana F135 prijavljen je još u februaru kada se ispostavilo da objekat vazduhoplovne baze Tinker nije u stanju da završi planirano održavanje depoa na motorima onoliko brzo koliko je bilo potrebno.

Zaostatku je doprinelo otkriće „prevremene problema premaza lopatica rotora“, izvestila je tada Difens Njuz, što znači da je skladište na svoju radnu listu moralo dodati nepredviđene popravke motora. Tada je neimenovani zvaničnik odbrane potvrdio istoj publikaciji da su istrošene oštrice dovele do „ozbiljnog problema sa spremnošću“.

Čini se da se taj problem sada pogoršao. Od februara je bilo predviđeno da bi 5-6 posto flote F-35 moglo ostati bez motora do 2022. godine, pod uslovom da planirani popravci rade onako kako smo se nadali. Ako nisu, isti zvaničnik je rekao Odbrambenim vestima, tada bi ta cifra mogla da skoči na 20 posto osnovnih vazduhoplovnih snaga F-35.

Podaci za prošli maj sugerišu da je, iako se efekti popravke sada mogu ubrzati, u izvesnoj meri broj F-35 bez motora gori nego što je bilo predviđeno.

Pre pojave detalja lopatica turbinskog rotora, visoki zvaničnici Pentagona bili su zabrinuti da problemi sa motorima F-35 utiču na stope sposobnih za misiju - jedna od metrika koja se koristi za procenu koliko je vazduhoplova Ratnog vazduhoplovstva zapravo spremno da izvrši svoje dodeljena misija u bilo kom trenutku.

Jedan od rezultata tih problema sa motorom bila je odluka da se smanji broj nastupa na aeromitingu zakazan za Demonstracioni tim F-35A, koji obezbeđuje 388. lovačko krilo u vazduhoplovnoj bazi Hill, Juta. Nadalo se da će ta mera smanjiti teret na skladištu motora.

Tačno kada je postalo očigledno da posao koji je potreban za rešavanje obloga CMAS oštrica - zajedno sa sporijim napretkom na planiranom održavanju skladišta F135 - nije jasan. Međutim, čak i početkom 2020. godine, Pentagon je javno označio problem nedostatka motora.

Druga smena trebalo je da bude uvedena u Centru za teško održavanje F135 prošlog meseca, izvestile su Difens Njuz, što bi trebalo da pomogne u ublažavanju problema jer skladište želi da smanji vreme potrebno za obradu motora sa više od 200 dana na oko 122 dana.

Sa svoje strane, Pret & Vitni su rekli da su prošle godine uveli hardversku modifikaciju lopatica motora i da se isti postupak vrši i sa motorima dok prolaze kroz proces remonta.

Vredi se, takođe, setiti da je preduzeće F-35 gotovo imalo alternativni motor za F-35. Međutim, Dženeral Elektrik / Rols-Rojs F136 turbofan je ocenjen kao nepotreban trošak i na kraju je otkazan 2011. godine, kada je projekat bio završen preko 80 procenata. Imajući u vidu retrospektivu, može se zamisliti da bi alternativni izvor motora trenutno bio veoma vredan.

Iako se problemi sa motorom u vezi sa F135 mogu pokazati privremenijim po prirodi, najnovije otkriće dolazi usred rastuće zabrinutosti oko troškova održavanja povezanih sa ovim mlaznjacima, uopštenije. Bilo je i izveštaja o rastu troškova F135 kao rezultat izbacivanja Turske iz programa Zajedničkog udarnog lovca, iako to ni na koji način nije povezano sa problemima održavanja koji su trenutno u toku.

Gledajući dalje unapred, postoji potencijal za nadogradnju pogonskog sklopa za F-35 kao deo dugoročne mape putanje za mlazni avion. Motor sa adaptivnim ciklusom, dizajniran da modulira protok vazduha, poboljšavajući efikasnost goriva i povećavajući domet, jedna je od opcija. Pret & Vitni i Dženeral Elektrik rade na projektima u okviru Programa prilagodljivog prelaska motora vazduhoplovnih laboratorija ili AETP. Kratkoročno gledano, tehnologija koja se pojavila iz AETP-a mogla bi na kraju pružiti osnovu za nadogradnju F135.

U međuvremenu, u slučaju za koji je malo verovatno da je bio potpuno slučajan, Demonstracioni tim F-35A 25. maja posetio je Vazduhoplovnu bazu Tinker „kao znak zahvalnosti za muškarce i žene koji vrše održavanje skladišta na nivou Motor F-35 i srodne komponente “, prema rečima saopštenja za vazduhoplovstvo.

„Komandant vazdušne borbene komande [general Mark Keli] rekao je da želi da učini nešto kako bi motivisao snage koje pokreću F-35“, rekao je tada brigadni general Džef King, komandant vazdušnog logističkog kompleksa Oklahoma Sitija.

Među ostalim predmetima koji su izloženi na strani održavanja bili su „novi, napredniji, borescopi, fleksibilna kamera koja se koristi za pregled unutrašnjih komponenti motora“.

Posle demonstracije leta, pilot pilot F-35, major Kristin Vulf rekao je: „Ne bismo bili spremni za borbu bez sveg napornog rada motornog tima F135.“

Imajući to u vidu, moramo se nadati da će napori koji su preduzeti da se proces održavanja motora ublaži i rešiti problem prekomernog habanja lopatica rotora turbine konačno rešiti zaostatak motora i staviti tih 46 F- 35s nazad u statusu spremnosti za borbu.

Kurir.rs/the drive

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track